Art

Immersió artística a l’escola de la Font de la Pólvora

Tallers, activitats i sortides al voltant de la llum centren el projecte apadrinat per Temporada Alta

Els artistes Xavier Bové i Macarena Recuerda Shepard imparteixen tallers

“Tota paraula és llum i tota llum, creixença.” Són paraules del poeta Miquel Martí i Pol que, condensades en una frase, evoquen el poder creatiu del qual pot emanar la llum. Però de llums n’hi ha de molts tipus, per exemple: la perceptible, la natural, la fotogràfica i la creativa, ja esmentada. Quatre visions diferents que durant quatre jornades han inspirat el treball per projectes de l’escola de la Font de la Pólvora de Girona, una experiència d’aprenentatge a través de les arts que portarà el centre educatiu a aturar les classes convencionals i abocar esforços en la immersió i la recerca artística.

La iniciativa, impulsada per la Fundació La Ciutat Invisible-Temporada Alta en el marc del projecte Escoles Tàndem de la Fundació Catalunya La Pedrera i que fa dos cursos es duu a terme als tres centres educatius d’infantil i primària del sector est (escola Font de la Pólvora, escola Vila-roja i escola Sagrada Família), farà que des de dimarts i fins demà divendres els alumnes es converteixin en espectadors actius d’instal·lacions, tallers, espectacles, sortides i activitats al voltant de la llum. Concretament, l’anomenada Setmana de la Llum disposa de professionals amb perfils diversos, des d’artistes visuals i escènics fins a animadors i compositors visuals, dissenyadors i divulgadors científics, com ara Xavi Bové, Lidia Zoilo González (Macarena Recuerda Shepard) i Sofia Asencio, Quim Ribalta (El Bombetó), Kerstin von Porat (Animamundi Teatre) i Ana Párraga (Rojo Tierra). El Museu del Cinema i el Teatre de Salt són els dos equipaments que hi participen i també l’entitat de divulgació científica Cel Obert.

Ahir mateix, els alumnes estaven repartits en diferents tallers com ara els de l’expressió corporal –que impartia Macarena Recuerda Shepard– o el de les ombres xineses, mentre que d’altres elaboraven un planetari. Un altre en el qual també estaven ben engrescats era el titulat Cançons visuals, una instal·lació a càrrec de Xavier Bové que uneix música i imatge, l’efecte sinestèsic acusticovisual, el qual permet una experiència en què els participants se senten directors d’orquestra de pinzells virtuals. Només s’ha d’escollir una cançó i una paleta de colors i cada alumne fa la seva representació pictòrica.

El programa preveu que a infantil es treballi a partir de la llum i l’ombra, que a cicle inicial facin recerca sobre la llum i la vida, mentre que a cicle mitjà els alumnes es preguntin per la tecnologia associada a la llum al llarg de la història, i als cursos superiors es dediquin a la fotografia. “Totes són propostes lligades en origen als tallers i les experiències artístiques que fomentaran les expressions orals i escrites, la comprensió lectora i les possibilitats artístiques i creatives d’una recerca, tal com explica la directora de l’escola de la Font de la Pólvora, Pilar Marco. “Tant l’alumnat com el professorat ho veuen superinnovador. És una manera de motivar-los, als uns i als altres, i de millorar l’aprenentatge, sobretot aprendre a aprendre i lingüística, que són els nostres puntals”, hi afegeix.

Al llarg de la setmana que ve, del 17 al 21 de maig, els infants de l’escola duran a terme projectes específics inspirats en les experiències artístiques dels primers dies tot posant el focus en l’àmbit lingüístic i l’àmbit de l’aprendre a aprendre. Es tracta d’un pas més en l’aplicació de les estratègies fomentades pel projecte Tàndem per impulsar la innovació del centre en l’eix metodològic.

Escoles Tàndem neix el curs 2011/12 i consisteix a fer col·laborar un centre educatiu amb una institució de referència durant tres cursos, amb l’objectiu de singularitzar el centre en el marc d’un procés d’innovació.

LA XIFRA

4
edició del projecte educatiu A Tempo de la Fundació La Ciutat Invisible i Temporada Alta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona