Llibres

Advocats, herències, secrets i amor

Maria Brugués Mitjans Prunera (Gavà, 1964) és advocada des del 1987 i ha tingut diversos càrrecs de responsabilitat dins la Generalitat. Tot i això –o potser per aquest motiu–, busca temps per escriure ficció i el 2015 va debutar amb El ventall finès. Ara presenta la seva segona novel·la, Quan el destí conspira a favor teu (Europa Ediciones).

L’obra està protagonitzada per una jove advocada que comença a treballar en un despatx d’advocats i descobreix un secret relacionat amb ella. Brugués va assistir a una classe magistral sobre el dret de successions impartida per Juanjo López Burniol. “Quan va arribar al testament hològraf, vaig pensar que podria formar part de l’argument d’una novel·la. És un document jurídic que dona molt de si”, explica Maria Brugués.

Es podria dir que el passatge Permanyer de Barcelona és un personatge més. Hi viu la protagonista en un dels tres habitatges particulars que hi queden, on també hi viu un jove arquitecte i una parella de vellets. Tots es coneixen de tota la vida. “Em va semblar que era com un petit poble dins d’una metròpoli i que em permetria evocar els records de la meva infantesa a Gavà. Les cases són un encant i el seu terra empedrat bé que es mereixien ser l’emplaçament d’una novel·la”, detalla l’autora.

Sense descobrir més del compte, cal dir que Brugués introdueix dins la trama principal, amb naturalitat, un element fantàstic: un fantasma. “La idea, la veritat, no sé com va sorgir. Soc dels que creuen, però, que la separació entre el món dels vius i el dels morts és només un tel molt fi.” “És un llibre que m’ha permès gaudir molt del fet que el lector acabi coneixent molt més de la història que es perfila que els seus protagonistes. El lector sempre va un pas endavant. Crec que això el pot fer sentir important”, diu.

L’obra té tot d’ingredients variats: l’ofici de l’advocacia i conceptes de dret des de diferents perspectives, secrets familiars, amor, veïnatge, temps passats i, fins i tot, un assassinat... “A l’hora d’escriure-la, un dels objectius que em vaig plantejar va ser l’entreteniment. No concebo la tasca d’escriptora deslligada de la tasca de donar als lectors petits moments de felicitat. Ja és prou complex el món en què vivim perquè, a sobre, els escriptors hi afegim preocupacions”, considera l’autora.

La protagonista “és una noia tímida i forta”. “M’agrada crear dones femenines sense que hagin de renunciar a res. Estic fastiguejada de veure com la dona ha hagut de masculinitzar-se per sobreviure en un món on els homes havien pres el control.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

girona

Les llibreries s’omplen d’autores i autors a la prèvia de Sant Jordi

girona
cultura

Mor Mercè Vidal, referent en l’estudi del noucentisme

barcelona
Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT