Patrimoni

L’últim viatge dels ‘papers’

Arriba a l’Arxiu Nacional de Catalunya el darrer lliurament de l’Arxiu de Salamanca, 2.800 folis

L’Arxiu Nacional de Catalunya va rebre ahir els últims documents que van quedar pendents l’abril passat en la setena tramesa de l’Arxiu de Salamanca de fons confiscats per l’exèrcit franquista en acabar la Guerra Civil Espanyola.

Aquesta darrera remesa inclou quatre caixes i uns 2.800 folis, amb documents de sindicats i agrupacions polítiques (CNT i UGT, Estat Català-JERC, l’Aliança Obrera de Reus i la Unió de Cooperatives de Barcelona, entre d’altres), a més de documentació personal. En aquest apartat personal, destaquen materials vinculats a l’anarcosindicalista Ángel Pestaña Núñez; al conseller d’Agricultura de la Generalitat republicana, Josep Jové i Surroca, i al militar i advocat Antonio Aymat Mareca. L’arxiu restituirà aquest patrimoni als seus titulars legítims.

El 10 d’abril es va fer efectiu el setè ingrés a l’Arxiu Nacional de documentació procedent del Centre Documental de la Memòria Històrica (CDMH) espanyol. A darrera hora, però, van faltar uns documents, pendents de verificacions finals, que són els que van arribar ahir. Són quatre caixes amb documentació textual, una carpeta que conté plànols i cartells, i una bandera. En conjunt, comprenen uns 2.800 folis, la reproducció digital dels quals es tradueix en unes 3.500 imatges, aproximadament.

Hi destaquen els 22 documents, entre el 1925 i el 1938, corresponents als catorze sindicats, comitès i federacions adherits a les organitzacions majoritàries al món laboral durant la guerra. També es recupera un cartell editat pel Departament de Treball i Obres Públiques de la Generalitat republicana, així com més de 600 folis d’expedients corresponents a menors ingressats entre els anys 1932 i 1933 a la Casa Asil de Sant Josep a Tarragona.

Documentació rellevant

Pel que fa a la documentació personal, que pel seu volum i interès és la més rellevant que ara arriba a Catalunya, pertany a tres persones amb una activitat política i institucional molt coneguda: Ángel Pestaña Núñez (1886-1937), una de les figures més destacades de l’anarcosindicalisme a Catalunya i dirigent principal de la CNT després de l’assassinat de Salvador Seguí; el sindicalista socialista i conseller d’Agricultura de la Generalitat republicana, Josep Jové i Surroca (1884-1947), i el militar i advocat Antonio Aymat Mareca, que va morir el 1972, però se’n desconeix la data de naixement.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda