Música

Crítica

música

Plenitud de l’instant

En un panorama musical tan repetitiu i prosaic com el nostre, les noves iniciatives les rebem com si fos mannà. Aquest va ser el cas del concert de la Diada Nacional de Catalunya a l’Ateneu Barcelonès, que va arribar de la mà del projecte La Fàbrica de Lied (FDL), que dirigeix amb passió poètica el tenor Jordi Mas, i en què es va possibilitar, ni més ni menys que una estrena de Joan Magrané (1988).

No entrarem ara a analitzar per què el compositor reusenc s’ha convertit en una referència indiscutible en el nostre panorama, però sí que podem assegurar que, en el concert, ofert pel duo format per la soprano Mireia Tarragó i l’arpista Esther Pinyol, el més interessant va ser l’estrena de les seves Quatre tankes de Felícia Fuster, basades en poemes provinents del llibre Aquelles cordes del vent (1987) de la poetessa, per sort, cada dia més reconeguda.

Talment com si de miniatures musicals webernianes es tractés, Magrané va demostrar conèixer a fons les possibilitats del duo artístic per assolir la plenitud de l’instant que es va traduir en un silenci sepulcral i metafísic a la sala Oriol Bohigas.

Abans de l’obra de Magrané, s’havien interpretat transcripcions per a arpa d’obres vocals concebudes amb acompanyament de piano i també de guitarra, com en el cas de les Cançons de carrer (1926) d’Enric Morera. La transcripció va funcionar millor en els autors amb influències franceses que no pas en Toldrà, però la cuidada línia de cant, la dicció textual i el poètic acompanyament van imposar-se per a un concert de veritable normalitat cultural i d’aposta, desacomplexada, pel nostre patrimoni musical. En aquest sentit, a l’Ateneu i a la seva secció de música se’ls obre una veta tan important com necessària.

‘Quatre tankes de Felícia Fuster’
Compositor: Joan Magrané
Ateneu Barcelonès, 10/9


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós