Música

La intel·ligència artificial aplicada a la música, eix vertebrador del nou AI and Music del Sónar

També es presenta una edició especial del festival al CCCB i un nou cicle de xous immersius a Ideal

  • VÍDEO: Sónar 2022

La intel·ligència artificial aplicada a la música serà l’eix vertebrador del nou festival desenvolupat pel Sónar per a aquesta tardor, l’AI and Music S+T+ARTS Festival que se celebrarà a Barcelona el 27 i 28 d’octubre.

Una “experiència d’esdeveniments híbrids, presencials i digitals” basats en la cooperació i l’intercanvi de coneixement entre creadors, equipaments culturals i institucions científiques. Prop d’un centenar d’activitats repartides entre l’esmentat AI and Music i el SónarCCCB 2021, una edició especial del festival que tindrà lloc el 29 i 30 d’octubre.

Ambdues propostes tindran el CCCB, altres indrets de Barcelona i altres ciutats europees com a escenaris. Totes les ofertes seran presencials i bona part també es faran en línia.

En concret hi haurà 21 xous musicals que integren la intel·ligència artificial, la majoria d’ells produïts expressament per al festival, entre els quals destaquen la col·laboració “inèdita” entre Holly Herndon, Maria Arnal i Tarta Relena o altres projectes artístics com Mouse on Mars, Hamill Industries & Kiani de la Valle, AWWZ, Nabihah Iqbal and Libby Heaney o Reiko Yamada.

La nit del dimecres 27 d’octubre, L’Auditori de Barcelona presentarà, en co-producció amb Sónar i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Concert Inaugural de l’AI and Music Festival, amb el pianista i compositor Marco Mezquida que estrenarà el xou ‘Piano+AI’. L’aforament estarà limitat a mil persones cada dia.

El nou festival d’intel·ligència artificial i música, organitzat en col·laboració amb la UPC i betevé, i impulsat per S+T+ARTS de la Comissió Europea, reunirà experts, científics, professionals i artistes d’arreu del món per “debatre, explorar i demostrar” la interacció entre humans i tecnologia a través d’un ampli i “impactant” programa de concerts, conferències, demostracions i hackathons, segons indiquen els organitzadors.

SónarCCCB, de la seva banda, comptarà amb 40 xous i ‘DJ sets’, amb “grans noms internacionals de l’avantguarda” com Koreless, Tirzah, Leon Vynehall, Space Afrika, Parrenin/Weinrich/Rollet, Object Blue A/V Live, Il Quadro di Troisi, Die Wilde Jagd o DJ Nigga Fox, així com una àmplia representació del talent actual del país com BFlecha, Rakky Ripper o Cora Novoa & The Artifacts, entre d’altres. En aquest cas, també es limitarà l’aforament a mil persones diàries.

Tot plegat es completa amb les conferències i workshops de Sónar+D i culminarà amb una marató de documentals sobre electrònica el diumenge 31 d’octubre a Aribau Multicines en associació amb el festival In-Edit.

El dia anterior, dins el programa de xerrades de SónarCCCB tindrà lloc una conversa entre Laurent Garnier i J.A. Bayona.

Prèviament, els dies 16, 17 i 18 de setembre, se celebrarà la premiere de ’Koraal-Magma’, el nou xou audiovisual de John Talabot i Desilence, que obrirà un cicle de concerts immersius d’artistes locals de Sónar a Ideal.

Les sessions, dues cada dia, seran a les vuit del vespre i a les deu de la nit. Més endavant hi haurà altres espectacles com el de Raül Refree & Pedro Vian feat. Pedro Maia A/V set (7 i 8 d’octubre), entre d’altres.

Al programa de Sónar per a aquest 2021 han participat entitats com la UPC, l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell), l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), el Barcelona Supercomputing Center (BSC), el festival In-Edit, el centre d’arts digitals Ideal, equipaments com Factory Berlin i Somerset House o centres de formació com ESMUC, Eina, Taller de Músics, IED i BAU.

Tot plegat, subratllen els responsables dels certàmens, amb l’objectiu de mostrar una “extraordinària fotografia de la creativitat a Barcelona avui dia”.

Les entrades per als festivals AI and Music i SónarCCCB 2021 ja estan a la venda des d’aquest dimecres a través de sonar.es i les entrades per Sónar a Ideal, a idealbarcelona.com.

L’agenda internacional de Sónar arrenca també en els pròxims dies amb la celebració de la cinquena edició de Sónar Istanbul (2 i 3 d’octubre). L’abril del 2022 arribarà la primera edició de Sónar Lisboa i, ja al juny -els dies 16, 17 i 18-, el Sónar Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda