Cinema

‘Lamb’ guanya a Sitges

La pel·lícula islandesa s’emporta els premis a la millor pel·lícula i l’actriu (per a Noomi Rapace) en un palmarès molt repartit i dominat pel cinema europeu

‘Tres’, del català Juanjo Giménez, s’endú el Méliès d’Argent a la millor pel·lícula

Lamb (’Anyell’), una producció islandesa dirigida per Valdimar Jóhannsson, ha estat la gran triomfadora de la 54a edició del Festival de Sitges en guanyar el premi a la millor pel·lícula i el de millor actriu protagonista, per a l’actriu sueca Noomi Rapace. En un palmarès oficial molt repartit, dominat per les produccions europees, la distopia francesa i feminista After blue, de Bertrand Mandico, s’ha endut el premi Especial del jurat; l’australià Justin Kurzel ha guanyat el premi al millor director per Nitram i el film austríac Luzifer ha vist premiats els seus dos actors, Susanne Jensen (millor actriu, compartit amb Rapace) i Franz Rogowski (compartit amb Caleb Landry Jones, el protagonista de Nitram).

El jurat oficial d’aquesta edició estava format per la cantant Alaska, el guionista i crític Antonio Trashorras, la cineasta valenciana Luna, el director iranià Ali Abbasi i l’actor Joaquín Reyes. Trashorras va explicar a la roda de premsa dels premis que Lamb “ens havia agradat a tots i era favorita en diverses categories de premis: guió, direcció, interpretació, fotografia...” Al final van optar per atorgar els premis de millor pel·lícula i actriu a una proposta que “ofereix molt i desconcerta, va molt més enllà del que suggereix el títol”, en què “s’aconsegueix tot de manera minimalista”, va destacar el jurat. La pel·lícula està protagonitzada per una parella que viu aïllada al camp i es dedica a la cria d’ovelles. Un fet inesperat que no convé revelar per mantenir el factor sorpresa introdueix un element fantàstic a aquesta història hipnòtica.

El cartell d’aquest any i una retrospectiva estan dedicats a l’home llop i el director del festival, Àngel Sala, va comentar que “l’any del llop ha guanyat el xai; és un exemple de justícia poètica”. Aquest palmarès tan repartit, que inclou dos premis ex-aequo i atorga mencions especials que no són d’adjudicació obligatòria, s’explica perquè “en general el nivell ha estat molt alt, s’ha vist a l’hora de deliberar, perquè ha estat difícil, moltes pel·lícules ens han agradat”, va dir Luna.

Europa, Europa

Altres guardons a produccions europees han estat per a The innocents, del noruec Eskil Vogt (menció del jurat); la russa The execution, de Lado Kvataniya (menció especial a opera prima) i la britànica Silent night, amb Keira Knightley (guió). Fora del continent també es premien la pel·lícula de Hong Kong Limbo (fotografia) i tres produccions dels Estats Units: The blazing world (una altra menció a opera prima), Mad God (efectes especials) i Mona Lisa and the blood moon (millor música). Aquesta pel·lícula també s’ha emportat el premi del jurat Carnet Jove. Fora del palmarès oficial, destaca el director català Juanjo Giménez, que ha guanyat el Méliès d’Argent a la millor pel·lícula per Tres.

Paco Plaza va presentar ahir en sessió especial fora de concurs La abuela, que venia de competir a Sant Sebastià. “Portar una pel·lícula a Sitges és com mostrar-la als teus amics –va comentar el director a El Punt Avui–. Fa trenta anys que vinc com a espectador, ha estat cinc o sis vegades en competició i és com casa meva.” La pel·lícula parla de la gent gran i el director fa seva una reflexió de Carlos Vermut, el guionista: “Abans cuidar la gent gran era part del procés natural de la vida, però la nostra societat ha esdevingut tan narcisista i hedonista que les generacions actuals ho assumeixen com una càrrega, amb pànic.

El palmarès

Pel·lícula

‘Lamb’ (Islàndia)

Especial del jurat

‘After blue’ (França)

Direcció

Justin Kurzel per ‘Nitram’ (Austràlia)

Actriu

Noomi Rapace per ‘Lamb’ i Susanne Jensen per ‘Luzifer’

Actor

Caeb Landry Jones per ‘Nitram’ i Franz Rogowski per ‘Luzifer’



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA