Altres

Maya Angelou, eix del Pepe Sales més contracultural

El festival organitzat per La Penyora celebrarà la seva 15a edició a Girona del 22 de gener al 9 de febrer del 2022

Maya Angelou (1928- 2014) va ser tot un exemple de superació: aquesta poeta, prosista, professora de literatura, activista pels drets civils al costat de Martin Luther King Jr. i Malcolm X, actriu i cantant –de l’òpera Porgy and Bess al calypso– va néixer amb tot en contra: negra en els Estats Units de la segregació, violada als 8 anys pel company de la seva mare, mare adolescent... Però Angelou va aconseguir sortir del forat al qual semblava estar predestinada per convertir-se en una polifacètica artista i intel·lectual de gran èxit en diversos camps, amb els seus llibres autobiogràfics de vendes milionàries i diversos premis Grammy pels seus discos narrats, a més de nombrosos reconeixements d’universitats i diferents institucions culturals i polítiques. Però sobretot Maya Angelou va ser una de les grans veus de la cultura i la consciència afroamericanes del segle XX.

Per tot això, l’associació La Penyora Cultura ha triat Maya Angelou com a personatge inspirador de la 15a edició del Festival d’art independent Pepe Sales , que tindrà lloc a Girona del 22 de gener al 9 de febrer, amb el Centre Cultural la Mercè com a espai principal i l’estructura habitual: una exposició col·lectiva, xerrades i col·loquis, el festival de curts al Truffaut i el gran espectacle central a l’Auditori de la Mercè, amb creadors de diversos disciplines artístiques creant, de manera 100% lliure i desinteressada, obres inèdites a partir del llegat d’un personatge generalment poc simpàtic per a la cultura oficialista més rància. Maya Angelou, per exemple.

Angelou és la sisena dona a la qual està dedicat el Pepe Sales, després de Teresa de Jesús, Carilda Oliver, Renée Vivien, Elena Garro i Forugh Farrojzad, i agafa el relleu d’un altre nord-americà, Charles Bukowski. És també la primera persona negra que centra el festival de La Penyora, just l’any –afortunada coincidència– en què Elvira Dyangani ha assumit la direcció del Macba i el tanzà Abdulrazak Gurnah acaba de guanyar el Nobel de literatura.

Per Ribas i Llamas, el personatge d’Angelou, una veu que fuig del gueto per esdevenir universal, és ideal per reivindicar l’essència contracultural del Festival Pepe Sales. “Aquest any el festival està gratant més que mai el subsòl: els barris, els clubs, l’underground en tot el sentit del concepte, en una recerca de la identitat del projecte i de les persones que el faran possible”, afirmen. Com sempre, en el festival hi participaran uns quants habituals –tant creadors com tècnics que ja formen una petita i activa comunitat–, però també hi haurà noves incorporacions, i s’intentarà que hi hagi una presència destacada de creadors negres, afrocatalans o d’altres orígens, sense excloure ningú per raça, sexe, edat ni cap altre factor. Ja estan confirmats noms com ara Arianna Puello, Daura Mangara, Crotchet Fiona, Aya Sima, Albert Serra –el cineasta ha participat en totes les edicions–, Edgar Massegú, Mia Báez, Mariona Ginès i un llarg etcètera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona