Música

Tramma urbana

La cantant gironina Tramma, nou talent dels sons urbans en català, debuta amb l’àlbum ‘Voldria dir-te’

“Jo parlo català 24 hores al dia, i per això canto en català. Sempre faré el que em doni la gana”

Es diu Marta Romeu i va néixer fa 20 anys a Barcelona i ara viu a Lloret de Mar, i se sent gironina, perquè a Girona ha viscut bona part de la seva vida. En aquesta ciutat va fer les seves primeres jam sessions, a la taverna irlandesa McKiernans de la Rambla, i aquí també està estudiant producció musical, a l’escola Eumes. Ara, Marta és Tramma, un anagrama del seu nom amb una m de més per coses del registre. Tramma acaba de publicar el seu primer àlbum, Voldria dir-te, llançat només en format digital pel segell Delirics , vinculat a Picap, que s’ha convertit en una de les principals plataformes de la música urbana a Catalunya, amb formacions com ara 31 Fam, Flashy Ice Cream i PAWN Gang.

Precedit per un parell de singles, Fum i Rollin’ , Voldria dir-te és un disc produït per Jan Aygua, Elsxanchez i Koalekay. “Jo tinc molt clar el que vull fer, musicalment parlant. Això és molt fàcil dir-ho, però no tant executar-ho. Però el meu objectiu és acabar assumint jo tota la producció dels meus temes”, afirma Tramma.

Tramma és una nova mostra que les músiques urbanes tenen també un gran potencial en català, a pesar de certes inèrcies lingüístiques que arrosseguen ja des de la vella escola del hip-hop. També això ho té molt clar. “Jo parlo català 24 hores al dia, i amb el que jo xerro això és força exacte [riu]. Per això canto en català i perquè en les meves cançons estic explicant coses que són molt reals. Encara que em diguessin que fer-ho en una altra llengua m’obriria més portes, jo sempre faré el que em doni la gana, perquè funciono per instints”, subratlla.

Amb precedents musicals a casa –el seu pare havia estat discjòquei–, Tramma tenia al principi altres plans: “De petita volia ser pianista i als nou anys ja componia coses amb el piano i volia ser Mozart.” Després va començar a escoltar altres coses, per exemple Michael Jackson, i progressivament va anar descobrint que li agradava cantar. Amb 15 o 16 anys ho va fer per primera vegada en públic, però va començar fent-ho en anglès. Passar a compondre i cantar les seves pròpies cançons en català ha estat un procés posterior, que va començar més o menys coincidint amb l’inici de la pandèmia. “A les cançons parlo de coses que m’han passat o que m’agradaria que em passessin. Generalment, són coses que m’han anat molt bé o molt malament. Una relació, per exemple.”

En el disc, sobre una base eminentment electrònica, es pot escoltar també alguna guitarra, un saxo a Rollin’ i també algun fragment de piano tocat per ella mateixa. En directe, com a la presentació oficial del disc, que va tenir lloc el divendres 15 d’octubre a la sala La Mirona de Salt, Tramma actua acompanyada per Lucas Bernaus, guitarra; David Garrido, baix, i el discjòquei Loke.

Tramma, que ja va col·laborar a l’àlbum de Young Rovelló amb La mar, també prepara amb ell un nou single titulat Celos .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda