Llibres

Llibres

Un llibre per a la Vita

El treball de l’activista cultural i social palamosina Carme Maristany ‘Vita’ es recull en un llibre que repassa la seva vida i el seu compromís social

Carme Maristany, coneguda com a Vita, va morir l’any 2013 a l’edat de cent anys. Desapareixia una persona clau en l’àmbit de l’activisme cultural. Maristany va impulsar propostes com l’entitat Cercle Artístic de Palamós, o socials com la Fira Nadalenca. Un treball que l’Ajuntament de Palamós li va reconèixer amb l’atorgament de l’escut d’argent i la medalla d’or de la vila, i li va dedicar la plaça ubicada davant la seva residència. Ara, la vida d’aquesta activista ha quedat recollida en un llibre. Aquest treball ha estat una iniciativa de la família Mir-Maristany, que ha cedit els beneficis que pugui reportar la seva venda a la fundació Vimar, un altre llegat d’aquesta palamosina. El llibre té prop de dues-centes pàgines en què es recull breument la biografia de Maristany i es mostra un ampli ventall de quadres de la seva producció pictòrica, amb fotografies de moltes d’aquestes obres. L’Ajuntament de Palamós i l’entitat Front al Mar n’han finançat l’edició.

Carme Maristany i Montal va ser una activista artística, pedagògica i social que va néixer a Mataró el 10 d’agost del 1912. El 1966 arriba i s’estableix definitivament a Palamós. El dinamisme de la Vita la porta a ser sòcia fundadora del Cercle Artístic de Palamós i posteriorment també fundadora de la Fira Nadalenca de Palamós que, des del 1977, destina els beneficis a les persones amb discapacitat del Baix Empordà. Una de les aportacions de Maristany va venir amb la complicitat del recordat mossèn de la parròquia de Santa Eugènia de Vila-romà, mossèn Gumersind Vilagran, quan van impulsar la Fundació Vilagran-Maristany de suport a les persones amb discapacitat del Baix Empordà. Una entitat que ha tingut un paper clau en el tercer sector i que és ja un referent en aquest àmbit.

Pel seu treball social i cultural l’any 1991 l’Ajuntament de Palamós li atorga l’escut d’argent de la vila; i el 1999, amb el suport de diverses entitats locals i comarcals, rep la medalla d’or de la vila. Per aquests vincles amb el municipi, el 2007 l’Ajuntament de Palamós atorga el nom de Carme Maristany i Montal Vita a la plaça situada entre l’avinguda del Mediterrani i la urbanització Roca Brava, molt pròxima a la que va ser la seva residència a Palamós.

El desembre passat, el seu fill, Francesc Mir, va fer donació en nom de la família a l’Ajuntament de dos quadres que ella va pintar: una pintura a l’oli sobre tela amb la imatge del característic campanar de Palamós i de la plaça Murada, vistos des del racó de la platja Gran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia