Llibres

Junil i l’autor humil

La novel·la ‘Junil a les terres dels bàrbars’, de Joan-Lluís Lluís, és la que el jurat d’Òmnium Cultural ha considerat la millor del 2021

Lluís se sent “descendent humil de la gent que explicava rondalles a la vora del foc”

Òmnium Cultural va donar a conèixer ahir en un acte a la llibreria Ona de Barcelona –com sempre, conduït per la periodista Anna Guitart– l’obra guanyadora del premi Òmnium a la millor novel·la de l’any. El guardó va ser per a Junil a les terres dels bàrbars (Club Editor), de Joan-Lluís Lluís. Les altres dues obres finalistes d’aquest any eren Terres mortes (Anagrama), de la debutant Núria Bendicho, i El primer emperador i la reina Lluna (Comanegra), de Jordi Cussà, que va morir el juliol passat i va estar representat pel seu darrer editor, Jordi Puig.

L’encara president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va poder anunciar la novel·la guanyadora i va lliurar el guardó –obra de Sergi Freixas– de la cinquena edició d’aquest premi, el més ben dotat econòmicament per a obra publicada: 20.000 euros directes per al guardonat i 5.000 euros més destinats a promoció.

“Crear aquest premi va ser una de les obsessions de l’actual junta, perquè la cultura i la literatura se’l mereixen”, va assegurar Cuixart. “Com a societat civil, hem de defensar sense por la llengua catalana, també a les escoles.”

L’any 2017, Òmnium Cultural va crear el premi Òmnium a la millor novel·la de l’any amb l’objectiu de prestigiar la literatura catalana i, alhora, crear un catàleg de les novel·les que un comitè que en fa la preselecció i un jurat final consideren que són les millors de cada any. El premi, a més, vol donar a conèixer la literatura catalana més enllà de l’àmbit cultural propi i fomentar-ne la traducció. El funcionament és senzill: un comitè, que aquest any estava format per Júlia Ojeda (investigadora de la UOC i crítica literària), Enric Gomà (escriptor, guionista i divulgador lingüístic) i els llibreters Mireia Perelló, Olga Federico i Lluís Ruiz, tria els deu o dotze títols –aquest any només nou valien la pena, segons aquest comitè– que passen a un jurat que en decideix tres com a finalistes abans de triar-ne el guanyador. El jurat d’aquest any va estar format per la traductora Anna Casassas (Barcelona, 1958); Neus Real (Barcelona, 1968), especialista en literatura catalana; la catedràtica d’estudis de gènere i literatura francesa Marta Segarra (Barcelona, 1963); el crític i gestor cultural Oriol Izquierdo (Barcelona, 1963), i Xavier Pla (Girona, 1966), professor de la Universitat de Girona.

Per tant, Junil a les terres dels bàrbars, de Joan-Lluís Lluís, votada per unanimitat, s’afegeix als guanyadors anteriors: Els estranys (Edicions de 1984), de Raül Garrigasait; Aprendre a parlar amb les plantes (Periscopi), de Marta Orriols; L’esperit del temps (Proa), de Martí Domínguez, i Boulder (Club Editor), d’Eva Baltasar, l’any passat.

Nascut a Perpinyà el 1963, Joan-Lluís Lluís és autor d’una quinzena de títols i ha guanyat una desena de premis. A més, és articulista i un defensor del català allà on va.

“Collons, no m’ho esperava”, va exclamar abans d’enrampar-se amb els micròfons del faristol. “He decidit començar amb un renec per reivindicar la llengua de carrer”, va aclarir. I va assegurar: “La literatura no és una competició esportiva; no té sentit parlar del primer, el més venut, el millor... Només el temps dirà quina és la millor novel·la del 2021, i qualsevol d’aquestes tres o d’altres d’un any literàriament molt dens ho podrà ser.” Es considera “descendent humil de la gent que explicava rondalles a la vora del foc”, i per això va cloure l’acte explicant un conte sobre un mite lingüístic d’uns aborígens australians que va relacionar amb el català. És evident que la seva Junil rima amb humil, i amb català i amb bon humor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Collboni esquiva reunir-se amb els impulsors de la campanya Salvem el Museu del Disseny

barcelona
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú