Música

La gran nit d’Oques Grasses i Zoo

El grup osonenc i el valencià van ser, amb tres guardons cadascun, els grans triomfadors dels premis Enderrock

La gala va estar dedicada a la memòria del cap de fotografia de la revista, Xavier Mercadé

El grup osonenc Oques Grasses i el valencià Zoo van ser ahir a la nit els grans triomfadors, amb tres guardons cadascun, dels premis Enderrock 2022, XXIV Premis de la Música Catalana, que es van lliurar a l’Auditori de Girona en una gala de tres hores, farcida de música en directe i de missatges a favor de la pau i contra la intervenció militar de Rússia a Ucraïna. La gala, que “marca el retorn a la normalitat musical”, segons els organitzadors, va ser conduïda pels habituals Xuriguera i Faixedas, i va tenir la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, entre altres autoritats. L’acte va estar dedicat a la memòria del fotògraf barceloní Xavier Mercadé, que va ser un dels fundadors i cap de fotografia de la revista Enderrock.

Durant la gala es van lliurar una trentena de premis, que es van anar anunciant alternats amb diverses actuacions musicals, a càrrec de grups i solistes com ara Blaumut, Lal’Ba, Maruja Limón, Vienna i Roserona, Navet, Xarim Aresté, Els Catarres, Marina Rossell, Ginestà, Auxili i Suu.

Prèviament, ja es coneixien els premis de la crítica i també els guardons honorífics, com ara l’Enderrock d’honor a Falsterbo i l’Enderrock a la trajectòria per a la Companyia Elèctrica Dharma, a més del premi Enderrock Estrella, que van rebre les Cases de la Música, i el 18è premi Joan Trayter al millor productor, que va ser per a Jordi Matas.

Els grans interrogants, per tant, es concentraven com sempre en els resultats de la votació popular. La banda valenciana Zoo –que aquesta nit obrirà el Black Music Festival, a La Mirona de Salt– va rebre els premis al millor artista i el millor disc de música urbana ( Llepolies ), que se sumen al guardó al millor artista del 2021, que també li va concedir la crítica. També Oques Grasses van obtenir dos premis per votació popular, el de millor disc de pop-rock (A tope amb la vida) i el de millor cançó de pop-rock (La gent que estimo, amb Rita Payés), més el reconeixement de la crítica també al millor disc de pop-rock.

Maria Arnal i Marcel Bagés van rebre, per Clamor, els premis al millor disc de folk, tant per part del vot popular com dels periodistes especialitzats. Sara Roy va obtenir dos premis en la votació popular: millor artista revelació i millor cançó d’autor, per Tot és més fàcil, cantada amb Miki Núñez. El millor disc de cançó d’autor, segons els lectors-votants de la revista, ha estat Ho tenim tot, de Joan Dausà, mentre que la crítica va apostar en aquesta categoria per Caïm Riba i Llunes de Plutó.

Continuant amb la votació popular, el premi a la millor cançó de folk va ser per a El Pony Pisador, per La noble vila de Su; el millor disc per a públic familiar, Les aventures del lleó vergonyós, d’El Pot Petit; el millor disc en llengua no catalana, Un secreto al que gritar, de Nil Moliner; el millor disc de jazz, Como la piel, de Rita Payés i Elisabeth Roma; el millor disc de clàssica i contemporània, #blanc, de Laura Andrés; el millor directe, el de Miki Núñez, i el millor videoclip, L’Eva i la Jana , de Ginestà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda