Patrimoni

Alerta a Banyoles per l’estat d’unes pintures medievals

El Centre d’Estudis Comarcals reclama que s’actuï en els murals de la Casa dels Lleons, del segle XIII o XIV

El Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles ( CECB ) reclama que es prengui alguna mesura amb relació a les pintures murals del segle XIII o XIV que hi ha en unes finques privades del barri vell, per tal de frenar-ne la degradació i garantir-ne la conservació. Es tracta d’unes pintures descobertes fa uns 25 anys en un edifici del carrer del Puig, anomenada des d’aleshores Casa dels Lleons perquè aquest animal hi surt representat juntament amb elements geomètrics. Les obres –molt singulars perquè són del gòtic civil, del qual es conserven poques pintures– estan repartides en dues estances sota teulat i pertanyents a dos propietaris diferents. “Hi ha forats al teulat, hi entren els coloms, les bigues estan podrides... Està molt malament”, lamenta la presidenta del CECB, Roser Masgrau. La qüestió de la casa dels lleons va ser el tema d’una jornada que aquesta entitat va organitzar recentment amb la participació de diferents experts. Va ser en aquestes sessions que es va decidir donar un toc d’alerta que es vol transmetre a l’Ajuntament. “Es podrien traslladar, com estava previst; es podrien restaurar in situ... No sabem què, però alguna cosa s’ha de fer”, demana Masgrau.

El 2002 les pintures van ser declarades bé cultural d’interès local (BCIL) i l’any següent l’ Ajuntament va signar un conveni amb un dels dos propietaris de la casa per traslladar les pintures a un espai del monestir. Aquell conveni, però, no va fructificar i es va extingir.

L’Ajuntament, d’acord

El regidor de Cultura, Miquel Cuenca, comparteix la preocupació del CECB i assegura que l’Ajuntament té la voluntat de posar-hi remei. Respecte del com, considera que la solució ha d’anar a càrrec de les administracions (consistori i Generalitat) i ha de passar pel Museu Arqueològic, on es podrien traslladar. “Restaurar-les amb diner públic i deixar-les allà mateix no tindria sentit”, opina. Cuenca adverteix, no obstant, que el procés és complex sobretot pel fet que hi ha dos propietaris diferents, una circumstància que explicaria que després de tant de temps no s’hagi resolt el tema, segons el seu parer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen