Música

Mor Vangelis, compositor de ‘Blade Runner’ i ‘Carros de foc’

Evànguelos Odisseas Papathanassiu, conegut en el món de la música i el cinema com Vangelis, va morir ahir als 79 anys en un hospital de París. Originari de Grècia i destacat exponent de la música New Age, però també de l’electrònica i la música progressiva, és conegut sobretot perquè és l’autor de dues de les bandes sonores més icòniques de la dècada dels vuitanta: Carros de foc (pel·lícula de Hugh Hudson del 1981 inspirada en la història de dos atletes britànics en els Jocs Olímpics del 1924), per la qual va rebre un Òscar, i Blade Runner (un dels films més influents de la ciència-ficció, dirigit per Ridley Scott l’any 1982), tot i que, més enllà d’aquestes dues obres, la seva aportació al món de les bandes sonores del cinema és incommensurable.

Quan Vangelis va firmar les bandes sonores, de Carros de foc i Blade Runner, feia ja més d’una dècada que, primer amb Aphrodite’s Child, grup de Grècia exiliat a Londres, i amb diferents treballs en solitari, molts dels quals bandes sonores per a documentals, desenvolupava la seva trajectòria professional. Vangelis, un dels primers músics grecs a adquirir un orgue Hammond, va ser clau en la popularització dels sintetitzadors i, més enllà del cinema, la seva música va poder-se escoltar a Cosmos, programa televisiu dirigit per Carl Sagan, i en esdeveniments com el mundial de Futbol del 2002. Fins i tot la Nasa va encarregar-li l’himne per a una missió no tripulada a Mart.

Més enllà de les obres per encàrrec, Vangelis va col·laborar amb figures com Irene Papas, Montserrat Caballé i Sean Connery (en un single en què l’actor recitava un poema de Cavafis), va compartir amb Jon Anderson de Yes el grup Jon and Vangelis i va firmar una prolífica obra discogràfica en què destaquen discos com Heaven and Hell (1985), Opera Sauvage (1979) i Invisible Connections (1985). La seva aportació al cinema es completa amb la música de films com ara 1492: La Conquista del Paraíso (Ridley Scott, 1992).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia