Llibres

Els governs català, valencià i balear commemoren l’Any Fuster

Uneixen esforços per concretar la Declaració de Palma

Els consellers Tamarit, Garriga i Companys volen constituir grups de treball de tots els àmbits culturals

Els governs català, valencià i balear han commemorat aquest dissabte l’Any Fuster. Ho han fet a través d’un acte commemoratiu del centenari del naixement de l’intel·lectual, que ha comptat amb la participació de la consellera d’Educació, Cultura i Esport del País Valencià, Raquel Tamarit; la de Cultura de Catalunya, Natàlia Garriga, i el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura de les Illes Balears, Miquel Company. Els tres responsables han expressat la voluntat de concretar la Declaració de Palma i constituir grups de treball per tots els àmbits culturals per impulsar més accions conjuntes, segons ha explicat la consellera Garriga.

La consellera catalana ha assegurat estar convençuda que Fuster se sentiria molt feliç de veure els tres governs junts i ha expressat la voluntat d’impulsar encara més aquesta col·laboració. L’objectiu ha de ser compartir la cultura en els tres territoris. Ha explicat que ja s’estan fent coses en alguns àmbits, com el de política lingüística, però ha afegit que s’han de fer més.

Tamarit ha destacat que la celebració de l’Any Fuster no és només de les institucions autonòmiques en cadascun dels seus territoris sinó també de tota la xarxa investigadora, cultural i social que s’hi ha sumat organitzant activitats durant tot l’any. En el cas concret del País Valencià, Tamarit ha explicat que el que més els interessa explorar és la influència del pensament europeu en Fuster. També volen aprofitar per donar a conèixer la seva obra en l’àmbit internacional.

De la seva banda, Company ha subratllat la importància de fer l’acte de forma conjunta i ha situat Fuster com un dels grans intel·lectuals europeus del segle XX. Ha recordat que Fuster va patir “diversos atemptats” contra el seu pensament i ha demanat posar “valors fusterians” als actuals discursos d’odi. El conseller ha subratllat la importància de fer l’acte de forma conjunta i ha situat Fuster com un dels grans intel·lectuals europeus del segle XX. Ha recordat també el compromís cívic i la referencialitat en la defensa de la llengua i la cultura catalanes que el van caracteritzar.

L’acte d’aquest dissabte ha comptat amb una tertúlia, conduïda per la periodista Adelaida Ferre, en la qual han participat Voro Ortells, Fina Salord i Enric Sòria, comissaris encarregats de coordinar l’Any Joan Fuster als diferents territoris juntament amb Francesc Pérez Moragón i Damià Pons. Tots tres han parlat sobre la importància de Joan Fuster com a agitador cultural, així com de les grans línies de pensament de la seva obra. També han desenvolupat els objectius principals de les programacions dissenyades en cada territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA