Música

Primavera fins al 2027

El festival firmarà un contracte amb l’Ajuntament per quedar-se al Fòrum, però descarta tornar-hi a celebrar una edició de dos caps de setmana com la d’enguany

El festival ha reunit 460.000 espectadors durant els sis dies al parc del Fòrum
Gabi Ruiz: “Ens hem d’asseure a buscar solucions, no a buscar problemes”

Tan esperada com alguns dels artistes més importants del dia era, per als periodistes, la roda de premsa de balanç dels organitzadors del Primavera Sound, embrancats, els últims mesos, en un estira-i-arronsa amb l’Ajuntament de Barcelona que els ha dut a treure del bagul dels records una vella amenaça: la d’abandonar Barcelona per anar-se’n a Madrid. Alfonso Lanza i Gabi Ruiz, dos dels directors del festival, van comparèixer a les sis de la tarda, una hora abans del concert de retorn d’Antònia Font, per anunciar, però, la signatura d’un contracte amb l’Ajuntament amb què es mantindran al parc del Fòrum fins, almenys, l’any 2027. Conciliador, Ruiz, que valorava l’intercanvi d’opinions mantingut fa uns dies amb l’alcaldessa, Ada Colau, durant el seu pas pel festival, defensava la naturalesa barcelonina del Primavera Sound (“jo he nascut a Barcelona; som un festival de Barcelona”) i reconeixia, tot i ser conscient que l’any que ve hi ha eleccions municipals, el “compromís” de l’alcaldessa per “solucionar” els “problemes” amb què es troba el festival.

Repetir, però, com era la intenció inicial, el model de cap de setmana doble al parc del Fòrum, va reconèixer Ruiz, és, davant l’escepticisme que la idea va provocar sempre en els despatxos municipals, una batalla que ja donen per perduda. “Hauria estat un veritable punt de trobada mundial –assegurava–. Ara que el Midem [la històrica fira de Canes] ja no hi és, hauria estat perfecte.” Hi continuarà havent un Primavera Sound de dos caps de setmana, però, com es va confirmar fa unes setmanes, i com n’ha fet propaganda aquestes dies el festival amb un mural entre Ada Colau i Isabel Díaz Ayuso petonejant-se i un altre entre Pep Guardiola i José Mourinho fent el mateix, el segon cap de setmana no serà a Barcelona sinó a Arganda de Rey (Madrid), en “un dels millors recintes del món”, deia Ruiz, per fer-hi festivals.

Amb els organitzadors del Primavera Sound, doncs, assumint de ple aquest nou model (“Madrid ens ha rebut amb els braços oberts i, allà, ens hi estarem fins que ens deixin”, assenyalava Ruiz), quins són, doncs, els “problemes” amb què el Primavera Sound continua assenyalant l’Ajuntament de Barcelona? Gabi Ruiz, ahir, n’enumerava tres. El primer, les dates. Amb la dinàmica internacional en la contractació de grups, al festival li interessa el primer de juny. A l’Ajuntament, l’últim de maig. En aquest sentit, el 2024, l’any en què hi pot haver més problemes, el festival pressionarà per fer-lo entre el 6 i el 8 de juny i l’Ajuntament, probablement, al·legant que aquestes dates es toquen amb les del Sónar, entre el 29 i el 31 de maig, que són, d’altra banda, les dates en què durant molts anys va celebrar-se el Primavera Sound, “Ens hem d’asseure a buscar solucions, no a buscar problemes”, apuntava Ruiz davant tot plegat.

El segon problema que va portar Ruiz a declarar, unes hores abans que comencés el Primavera Sound, d’enguany que sentien que eren una “molèstia” per a l’Ajuntament és un “problema d’interlocució”. “Demanem un interlocutor únic; aquí cadascú va pel seu compte”, denunciava. I el tercer, finalment, més que l’Ajuntament de Barcelona, incumbeix el de Sant Adrià de Besòs, que, concedint al Primavera Sound permís per ficar 15.000 persones als terrenys del Fòrum que pertanyen al municipi, i no 30.000 com reclama el Primavera Sound, segons Ruiz, “dificulten molt” la seva idea de festival.

Jordi Martí, tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, poc després que, des del festival, s’anunciés la firma, aquesta pròxima setmana, del nou contracte, explicava: “Els festivals són importantíssims, i el Primavera un dels que més, però mai més importants que la ciutat. I per això s’exigeix que es facin amb les millors condicions.”

El festival, finalment, posava, ahir, també números a l’edició doble d’aquest 2022: 80.000 persones cadascun dels dies en què hi ha hagut activitat al parc del Fòrum (menys el primer, que en va tenir 66.000) i visitants de 139 països diferents. El col·lapse del primer dia, segons Alfonso Lanza, va ser per l’entrada massiva de gent (40.000 persones) a primera hora, fet inaudit en els vint anys d’història del Primavera Sound.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA