Arts escèniques

Una nit d’estiu al bosc

Peralada estrenarà el 22 de juliol l’òpera ‘The Fairy Queen’, de Henry Purcell: un homenatge a les nits de somni del festival, després del malson de la pandèmia

Xavier Sabata protagonitza l’òpera, amb direcció de Dani Espasa i Joan Anton Rechi

El divendres 22 de juliol, la natura s’apoderarà de l’escenari del Festival Castell de Peralada, en una nit en què el gran escenari exterior dels jardins del castell empordanès perdrà les grades i hi haurà una platea especial “per aconseguir la prolongació dels jardins a l’escenari”. És l’agosarada proposta de l’escenògraf Gabriel Insignares per recrear el bosc oníric on passa l’acció de The Fairy Queen, de Henry Purcell, la nova producció operística que estrenarà el festival, en una nova aposta per l’òpera barroca i per alguns dels màxims exponents del barroc a Catalunya. De nou, The Fairy Queen està interpretada pel contratenor Xavier Sabata, que havia actuat a Rinaldo i Acis & Galatea (2018) i a Orlando (2021), amb direcció musical de Dani Espasa, que també repeteix al capdavant de l’orquestra barroca Vespres d’Arnadí a The Fairy Queen, on la direcció escènica ha estat assumida per Joan Antoni Rechi. Sobre l’obra que Purcell i el llibretista Thomas Betterton van compondre el 1692 inspirant-se en El somni d’una nit d’estiu, de Shakespeare, Espasa va dir ahir que no és una òpera estàndard, perquè està formada per unes seixanta peces de diferents dimensions, amb més de 25 personatges en el seu origen. “Hi ha hagut una feina intensa abans d’assajar per triar els cantants i adaptar la dramatúrgia a una de les obres mestres de la música teatral del barroc”, hi va afegir sobre aquesta semiòpera barroca en cinc actes, en què Xavier Sabata exerceix com un “mestre de cerimònies” que, segons Rechi, “crea un univers màgic que permet que parlem del teatre, del retrobament, d’un somni d’una nit d’estiu, de la naturalesa de l’amor i de com podem canviar el paper que ens ha tocat viure”. Per això, aquest espectacle pretén ser un homenatge a l’òpera, al teatre i a les nits de somni del festival, després de dos anys en què Peralada no ha pogut gaudir de grans produccions operístiques i teatrals. “És la nostra manera de celebrar musicalment l’estiu, fent així que Peralada esdevingui un any més en una bona plataforma per explicar que al país tenim un nivell internacional de primer ordre pel que fa al barroc”, va dir el director artístic del Festival Castell de Peralada, Oriol Aguilà.

Aquest any, la residència artística del festival s’ha adjudicat a l’Ensemble O Vos Omnes, que, fundat i dirigit per Xavier Pastrana, és un dels grups vocals de música antiga amb més projecció de Catalunya. Com a part de la residència, el grup actuarà a The Fairy Queen; al concert Sfogava con le stelle, de Raquel García-Tomás, i a l’espectacle On Before, de Carlos Acosta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona