Música

Estopa, la Dharma, Carme Elias, Tortell Poltrona i el Liceu, Creus de Sant Jordi

El Govern ha distingit amb la Creu de Sant Jordi 2022 vint personalitats i deu entitats que, pels seus mèrits, han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural. Entre els guardonats, hi ha l’actriu Carme Elias, el pallasso Tortell Poltrona, l’esportista Laia Palau, la companyia Elèctrica Dharma, el grup Estopa, la Fundació Gran Teatre del Liceu i la farmacèutica Hipra, entre d’altres. L’elecció de les persones guardonades preserva la paritat de gènere. L’acte de lliurement de les Creus de Sant Jordi se celebrarà el dia 11 de juliol a les set de la tarda al Teatre Monumental de Mataró.

A més dels ja citats, entre les personalitats distingides també hi ha l’activista social Fàtima Ahmed; la professora de llengua catalana Maria Carme Cardó; l’artista Mari Chordà; el productor discogràfic i impulsor de Picap Joan Carles Doval; la professora i intèrpret Rosa Maria Duran; l’escriptor Josep Espunyes; la física María del Carmen Llasat; el pintor muralista Josep Minguell; la professora, política i activista Maria Olivares; el pagès Lluís Parés; l’enginyer Jordi Puig; el sociolingüista Miquel Strubell; el fotògraf japonès afincat a Catalunya Hisao Suzuki; el físic Lluís Torner; l’economista Carme Trilla; la pastora Marina Vilalta; i l’artista plàstic Andreu Vilasís i Fernàndez-Capalleja.

Quant a les entitats, l’Associació Colla de Castellers els Bordegassos de Vilanova pel 50è aniversari, l’Associació El Círcol de Reus; l’Associació pels Drets Sexuals i Reproductius; l’Associació Societat Cultural i Esportiva La Lira; el Teatre Joventut de la Faràndula pels 75 anys d’història; i l’Orfeó Vigatà amb motiu dels 120 anys de trajectòria.

L’elecció de les personalitats distingides amb aquest guardó ha volgut respectar, com ja ha estat palès en les darreres edicions del premi, la paritat de gènere. A més, la selecció de persones guardonades també reflecteix la diversitat de camps en què treballen les persones i les entitats distingides amb les creus, així com la representació territorial.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s’atorgui aquest guardó a alguna persona, sigui física o jurídica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona