Llibres

Una llengua ben compartida

Es posa en marxa el programa ‘Lletres compartides’, d’intercanvi d’autors entre tot l’àmbit lingüístic

El programa està dividit en quatre blocs i aquest primer any hi participaran 30 autors

Verònica Cantó, presidenta de l’Acadèmia de la Llengua Valenciana, cap al final de la roda de premsa que va tenir lloc ahir a la seu de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) per presentar el programa Lletres compartides, va donar una de les claus: “Cal fer normal el que és normal i quan això deixi de ser notícia, serà una bona notícia.”

Hi van ser presents per explicar els detalls els representants de les quatre entitats que promouen la iniciativa: Izaskun Arretxe (directora de la ILC), Carme Castells (directora i gerent de la Fundació Mallorca Literària), Pere Gomila (vicepresident de l’AELC per les Balears i en nom del Consell Insular de Menorca) i l’esmentada Verònica Cantó.

“Lletres compartides és un programa que neix de la necessitat d’apropar els escriptors del nostre àmbit lingüístic als lectors que encara no els han llegit i posar-los en relació amb tot el sector dels altres territoris”, va sintetitzar Arretxe. “És un projecte pensat a llarg termini que permeti consolidar un espai literari comú entre els diversos territoris de parla catalana.”

“El programa està dividit en quatre blocs que, aquest primer any, se centraran en els 30 autors triats. Sessions informatives virtuals adreçades a bibliotecaris, docents i altres interlocutors del món literari per parlar sobre diversos autors que, per circumstàncies diverses, no són tan coneguts a la resta de territori. El programa vol fer participar-hi en futures edicions tot el domini lingüístic. Visites dels autors d’uns territoris als altres amb activitats literàries diverses. El tercer bloc seran quatre clubs de lectura –un per cada àmbit i d’un autor– adreçats a tots els estudiants universitaris del domini lingüístic. Finalment, es farà una campanya de comunicació per explicar programa, activitats i autors.”

Van sovintejar expressions com ara “crear ponts sòlids i duradors més enllà de les divisions administratives”, “primera pedra d’un edifici amb grans fonaments”, “un projecte rigorós, ben pensat i ben desenvolupat”, “hi ha hagut una gran sintonia per cohesionar el sector i cal que també se sumi la indústria del llibre”, “és una iniciativa tècnica, no política”. El cert és que la il·lusió de la taula era patent i contagiosa.

Les tries d’autors s’han fet aplicant criteris consensuats que busquen un equilibri entre paritat, diferents estils i gèneres, barreja d’autors consolidats i d’emergents i descentralització.

Els primers representants de Catalunya seran: Cinta Arasa, Marta Buchaca, Roser Cabré-Verdiell, Oriol Canosa, Antoni Clapés, Pol Guasch, Anna Manso, Núria Perpinyà, Albert Pijuan i Joan Todó.

De València, els autors seran: Pasqual Alapont, Teresa Broseta, Carles Cano, Mercè Climent, M. Josep Escrivà, Joan Garí, Francesc Gisbert, Anna Moner, Raquel Ricart i Silvestre Vilaplana.

De Mallorca n’hi haurà sis: Maria Escalas, Clara Fiol, Miquel Rayó, Àngel Terrón, Caterina Valriu i Antoni Vidal. I de Menorca, quatre: Carlos Minuchin, Mònica Ortega, Llucia Palliser i Josep Pons.

Com a tota llista, hi ha noms que poden sobrar i altres faltar, però és impossible l’encert absolut i cal donar per bona la tria feta per Anna Guitart, Anna Ballester, Jaume C. Pons Alorda i Ismael Pelegrí, respectivament.

El pressupost, també compartit, tot i que una mica més a càrrec de la ILC, és de 40.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós