Llibres

Només catalans

Spècula és una nova editorial especialitzada en ficció especulativa, és a dir, ciència-ficció, fantasia i terror

A l’article de l’esquerra ja hem plantejat el moment d’expansió que estan vivint els gèneres fantàstics. Per reforçar la tesi, ara parlarem de Spècula, l’última editorial que s’ha apuntat al carro de la ficció especulativa, és a dir, ciència-ficció, fantasia i terror sobrenatural. Spècula té una singularitat important: neix amb la voluntat de només publicar autors que escriuen en català.

“El projecte és una iniciativa d’en Marc Moreno, ànima de Llibres del Delicte, que és una editorial que vol apostar per la literatura de gènere feta a casa nostra. Després del negre i de la col·lecció de literatura juvenil, obrir-ne una altra de gènere fantàstic era el següent pas lògic”, comenta Jordi Casals, escriptor, professor i director de Spècula. “Hem creat l’editorial des de zero, des del disseny fins a la tria d’originals; el procés ha estat el de fer néixer una editorial nova”, matisa Casals, tot i que aprofitaran la infraestructura de Llibres del Delicte.

Tenen prevista una programació de quatre títols l’any i ja poden avançar els tres primers. A finals de setembre es publicarà Les causes invisibles, de Jaume Valor, “una ucronia steampunk en què, al segle XIX, Catalunya és independent agermanada amb França; agradarà als lectors de fantàstic, de novel·la històrica i de novel·la d’aventures”. A l’octubre serà el torn de la ciència-ficció, amb Mare, d’Isabel del Río, “una space opera amb tocs filosòfics i existencials”. Al febrer sortirà Els fils del mar, d’Inés Macpherson, “una història inquietant que barreja de manera magistral la fantasia i el terror”.

I quin és el motiu del fort creixement a l’entorn d’aquests gèneres? “Hi ha un col·lectiu de lectors que hem crescut llegint còmics, novel·les pulp, Lovecraft, K. Dick..., i mirant sèries com Bola de Drac i Star Trek. De mica en mica ens estem traient l’etiqueta de literatura de segona que tenia la literatura de gènere. Els lectors i els editors volem llibres de gènere i amb alta qualitat literària, i tenim un planter d’escriptors de fantàstic en català molt i molt potent. Era qüestió de temps que el boom arribés. I el fantàstic en català ha vingut per quedar-se.”

Per a Casals, lluny de ser una limitació, treballar només amb originals en català és un estímul. “Volem treure textos que ens facin embogir, que un cop llegits ens deixin uns quants dies donant voltes al cap. Quan trobes aquests textos és com enamorar-te i aleshores et veus empès a cuidar moltíssim l’edició, la promoció, el disseny... Creiem en tots i cadascun dels llibres que publiquem perquè són les novel·les que volem llegir”, assegura.

El disseny de les primeres portades és molt destacable, beu de l’estil de novel·les de quiosc. “El disseny i les portades són de l’il·lustrador i ninotaire Àlex Santaló, que ha captat l’essència de Spècula i ha fet una tasca esplèndida. Tenim molta cura del contingut però també del llibre físic. Volem que, a més de llegir-los, el lector col·leccioni els nostres llibres, que lluiran a les taules de les llibreries com si fossin armadures d’or.”

No tenen la intenció d’alternar d’alguna manera fixa els subgèneres. “Estem oberts a obres de gènere fantàstic en el sentit més ampli. Ens és igual si són space opera, ucronies, distòpies, terror, fantasia... Volem obres de gènere i amb qualitat literària. Cada cop que una obra ens robi el cor, la publicarem sigui quin sigui el subgènere de fantàstic”, conclou Jordi Casals, que no especula gens, va totalment de cara a barraca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós