Cultura

Mirador

De l'epitafi a la lira

Assegut al teatre d'Herodes Atticus, no podia evitar preguntar-me quina música escoltaven els grecs antics, si les tragèdies que escrivien els grans Èsquil, Sòfocles o Eurípides anaven acompanyades d'una banda sonora o s'interpretaven a paraula pelada. Conec l'existència de l'Epitafi de Seikilos, que podríem considerar la partitura més antiga del món, encara que la veritat és que mai he tingut l'oportunitat d'escoltar-la. Datada entre el 200 aC i el 100 dC, és una composició amb notació musical gravada en una làpida que es conserva al Museu Nacional de Dinamarca, localitzada a mitjan segle XX.

És curiós la poca relació que existeix entre història i música. Visitem museus o col·leccions i els vincles existents entre elles són tan escassos que, si els comptem amb els dits d'una mà, encara ens sobren dits. Aquest estiu he tingut l'oportunitat d'aproximar-me a la cultura minoica amb les visites a les ruïnes de Knossos i Zakros i al Museu Arqueològic d'Herákleion, i no he trobat cap mena de referència a la música d'aquesta antiga civilització que podríem definir com la més refinada de l'època.

Potser per compensar aquest greuge, m'he promès que aquesta setmana visitaria el Museu de la Música de Barcelona. De moment he entrat a la web i gràcies a això sé que l'exposició permanent mostra una col·lecció de més de mig miler d'instruments musicals, als quals s'afegeixen documents i objectes varis. Proposen un recorregut que s'acompanya amb un audiovisual que han titulat amb el nom d'Orpheus, una figura de la mitologia grega que és el déu de la música i el creador de la lira.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol