Música

El corredor de fons

El gallec Xoel López actua a Girona i Barcelona abans de gravar un nou disc

“La gent imagina que quan canto en gallec tracto temes més personals i màgics”

Nascut a la Corunya fa 45 anys, Xoel López fa dues dècades llargues que és un referent de la música independent a l’Estat espanyol: més o menys, la primera dècada com a Deluxe i l’última amb el seu propi nom. “En realitat, fa uns vint anys com a professional emancipat, però faig música des dels 15 anys: llavors ja sabia que la meva vida seria la música, però evidentment no sabia si em podria dedicar a això. Ara, després de tant de temps, ja tinc una certa estabilitat però continua sent difícil, perquè mai no tens res garantit. Però és evident que tots els gremis tenen les seves dificultats”, explica Xoel per telèfon, però molt proper. “Per a mi, aquesta ha estat una carrera de fons des del minut 1.”

Fa dos anys va publicar el quart àlbum d’estudi acreditat al seu nom –el novè comptant els de Deluxe, deixant de banda els dos previs amb Elephant Band–, Si mi rayo te alcanzara (Esmerarte), que presentarà el 21 d’octubre a l’Auditori de Girona, dins el Festival Temporada Alta . També tornarà a Barcelona el 21 d’abril del 2023 per actuar a Razzmatazz, com a part de la programació del Festival Guitar BCN .

El juny passat va publicar un single amb el músic electrònic gallec Baiuca, titulat Paxaro do demo, una cançó en gallec que, a més, fa referència a un avantpassat seu: “Va ser una proposta del programa Hoy empieza todo, de Radio 3. La cançó recupera una història antiga, del meu besoncle Florencio López Fernández, conegut com a O Cego dos Vilares, que és tot un referent del folklore gallec. Parla de com a la petita aldea de Pin, a prop de Fonsagrada (Lugo), quan dos nens van veure per primera vegada un avió es van pensar que era un ocell del diable que venia a menjar en ells.”

Des del 2015, Xoel, que a l’època de Deluxe va fer el pas de l’anglès al castellà, va introduint també cançons en gallec en els seus discos. “Per al proper també en preparo un parell. Culturalment em defineix i m’agrada jugar amb la meva llengua, tot i que visqui a Madrid. A més, noto que quan ho faig té molt bona acollida arreu de la geografia espanyola, i crec que la gent imagina que quan canto en gallec tracto temes més personals i màgics. En qualsevol cas, estic convençut que l’idioma condiciona la sonoritat d’una cançó i això em sembla molt maco.” Xoel està ja en la recta final de la gira i aviat entrarà a l’estudi per gravar un nou disc, que sortirà “abans de l’estiu o, com a molt tard, el setembre del 2023 ”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona