Cinema

Crítica

cinema

‘Nunca más’

Amb El estudiante i La cordillera, l’argentí Santiago Mitre va abordar el cinema polític sense “clixés”. Ho va fer amb la col·laboració com a guionista de Mariano Llinàs, convertit en un cineasta de culte amb La flor, film de 808 minuts que explora amb enginy com explicar mil i una històries. Tots dos també han escrit el guió d’Argentina 1985, però en aquesta ocasió remetent a unes formes clàssiques relatives al “cinema judicial” hollywoodià i a un idealisme triomfant que, a la manera de Frank Capra, confronta un individu amb un poder sortint-ne victoriós en benefici d’una causa col·lectiva. La fórmula funciona (després de ser presentada a Venècia, Argentina 1985 va rebre el premi del públic al Festival de Cinema de Sant Sebastià) amb una gran capacitat d’emocionar recordant una actuació criminal que va atemptar contra els drets humans.

Tanmateix, és possible plantejar dubtes. Interpretat pel carismàtic Ricardo Darín, l’heroi és el fiscal Julio César Strassera, que, amb l’ajuda d’un equip de joves advocats, va aconseguir que els caps de la dictadura militar argentina fossin jutjats i condemnats. Es diu poca cosa, però, sobre el fet que, sent fiscal general designat per la dictadura i mantenint-se en el càrrec amb el govern democràtic de Raúl Alfonsín, Strassera va desestimar denúncies sobre desapareguts i sobre tortures. Un altre detall: el discurs final, culminat amb un “Nunca más”, segueix fidelment les paraules dites per Strassera, però la seva posada en escena i el de la seva recepció (amb els ulls humitejats de víctimes supervivents i les mares de la Plaza de Mayo posant-se el mocador al cap) busquen un impacte emocional al qual és fa difícil resistir-se.

Argentina 1985
Director: Santiago Mitre
Argentina, 2022


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda