Cinema

Films allunyats dels estereotips

Avui arrenca el 29è Festival de Cinema Independent de Barcelona - L’Alternativa, que programa 146 títols

“Hi ha molt d’interès a mostrar la realitat que ens envolta i temes que ens afecten”

“Entenem com a independent un cinema en què l’autor té absoluta llibertat pel que fa a la narrativa, la manera de tractar els temes. És un festival que intenta donar veu i visibilitat a pel·lícules i autors que no tenen normalment espais de visibilitat tan clars”, diu Cristina Riera, una de les codirectores de L’Alternativa . El Festival de Cinema Independent de Barcelona inaugura aquest vespre amb la producció catalana Suro la seva 29a edició, però mai està de més recordar quin és el concepte que va empènyer des de l’origen, fa gairebé trenta anys, aquest certamen cinematogràfic que, entre avui i el 4 de desembre, programarà 146 pel·lícules. En les seccions oficials competiran 14 llargmetratges, 11 dels quals són internacionals, i 32, curtmetratges. Més de 40 directors presentaran personalment les seves pel·lícules i, comptant altres membres dels equips, hi haurà més de vuitanta convidats.

L’Alternativa , que té el CCCB com a seu principal, mostrarà, en sessions especials, els últims treballs de cineastes com ara Ulrich Seidl, Santiago Fillol, Carla Simón, Lucrecia Martel i Jerzy Skolimowski, i la preestrena de la sèrie Autodefensa, creada per Berta Prieto, Belén Barenys i Miguel Ángel Blanca per a Filmin. També destaca en la programació la secció Elles filmen, que estarà protagonitzada per les directores de fotografia. Albert Serra, Andrés Duque i Daniela Cajías impartiran masterclasses.

Cristina Riera, que integra l’equip de direcció amb Tess Renaudo i Marc Vaillo, explica: “Podem trobar coses molt diferents al festival: llargmetratges i curts, ficció i no-ficció, animació, cinema experimental...” “Hi ha molta diversitat, però sempre amb aquesta empremta personal de l’autor que hi ha al darrere, defensant un cinema compromès amb la societat i amb el llenguatge cinematogràfic, que busca el risc i la voluntat d’innovació.”

Cristina Riera subratlla que en aquesta edició hi ha “una clara preeminència de la no-ficció, ho són deu dels onze llargmetratges internacionals de la secció oficial”. “Hi ha molt d’interès –continua– a mostrar la realitat que ens envolta i temàtiques que ens afecten: l’ecologia, la nostra relació amb la natura i els animals, la immigració, les privatitzacions dels serveis públics...”

Més del 50% de dones

Destaca també que hi ha “molta presència de dones, més d’un 50% de les pel·lícules i vuit dels catorze llargmetratges de la secció oficial són dirigits per dones”. Això es reflecteix també en les temàtiques, com ara “la reivindicació de veus de dones de generacions en què havien estat silenciades”.

Una altra característica de la programació és l’ús de material d’arxiu: “S’aprofita l’experiència del passat per mostrar-nos els efectes en el moment actual, i en un aspecte personal permet rellegir el que va passar.” Destaca també que és un cinema d’històries que “no cauen per res en les simplificacions i els tòpics, mostren realitats complexes, lluny dels estereotips i la simplificació”.

Els cineastes Albert Serra i Andrés Duque han estat convidats a la secció Satèl·lits. “on presentem autors que ens semblen especialment interessants del panorama nacional”, explica la codirectora. “Cadascú fa una masterclass que pot enfocar com li vingui més de gust. La idea és apropar-nos als seus imaginaris, metodologies de treball...”El festival s’inaugura amb Suro, un film de Mikel Gurrea que va competir a Sant Sebastià. “Els últims anys intentem obrir amb pel·lícules de producció de casa i estem content de donar aquest espai de visibilitat i reconeixement a apostes molt valentes”, diu Cristina Riera. Les projeccions es faran al CCCB, la seu principal, a la Filmoteca i als cinemes Zumzeig i Maldà. Part de la programació estarà disponible a Filmin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona