Arts escèniques

Premien l’obertura dels teatres de Leòpolis i Odessa, a Ucraïna

Ahir a la nit es van entregar els International Opera Awards, al Teatro Real de Madrid

Els dos teatres, junt amb el d’Òpera de Kíiv, han reobert i programen produccions internacionals

Els International Opera Awards van reconèixer ahir ex aequo en la categoria de millor companyia de l’any els teatres d’òpera de Leòpolis i Odessa, a Ucraïna per haver reobert tot i continuar patint els estralls de la guerra. El jurat va valorar d’aquests escenaris ucraïnesos la seva destacada labor en circumstàncies difícils i seguir actuant “ tot i els perills dels saqueigs, propiciats per la guerra”. Tot i que la invasió va obligar a tancar els teatres, han reobert recentment i han incorporat produccions d’abast mundial, com també l’Òpera Nacional d’Ucraïna, amb seu a Kíiv. Als anys 90, a Sarajevo, també el Kamerni Teatar es va mantenir obert, tot i el setge i l’amenaça dels franctiradors. El teatre es va convertir en un símbol de la població de totes religions que no es volia doblegar per la força de les armes.

“Aquesta és la musica de la nostra supervivència, de la nostra vida; tant de bo puguem celebrar aquests premis l’any vinent en una Ucraïna en pau”, va expressar responent a l’ovació del públic Oksana Taranenko, directora d’escena de l’Òpera d’Odessa. El Teatre d’Òpera i Ballet Solomiya Krushelnitska (conegut per Òpera de Leòpolis) i el Teatre Acadèmic Nacional d’Òpera i Ballet d’Odessa, se’ls premia pel seu coratge i resiliència.

Els Premis, instituïts des del 2012, es van entregar ahir al Teatro Real de Madrid. És el primer cop que surten de Londres, on es van crear. El Real va ser triada l’any passat, precisament, com a millor companyia de l’any el 2021. Ahir, el director artístic del Real, Joan Matabosch, agraïa l’honr d’acollir aquests premis després d’uns temps complicats, en referència als successius tancaments de l’edifici, des de la seva obertura el 1850.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda