Llibres

Mítics i ben il·lustrats

Bruixes, fades, éssers mitològics, herois llegendaris i personatges dels contes tradicionals són la base de cinc llibres que tenen el punt fort en les il·lustracions

Segons dades del Gremi d’Editors de Catalunya, han augmentat molt les vendes de còmic, manga i llibres il·lustrats que no són per als més petits. Llibres que per l’estil de les obres gràfiques i la complexitat dels textos demanen lectors formats.

Cada any i, en especial, de cara a Nadal, apareixen títols d’edició i qualitat de luxe. Us parlarem de cinc novetats, de les diverses que es poden trobar al mercat, que tenen un nexe comú: es basen en mites, llegendes, fades i segones lectures de contes.

Baula fa alguns Nadals que publica un volum de gran luxe, podríem dir, voluminós (345 pàgines), molt cuidat. Enguany és Mites i llegendes, que recull més de quaranta històries, de Sant Jordi i el drac a Teseu i el Minotaure, passant per El cavall de Troia i Robin Hood. Les il·lustracions també són variades, d’autors com ara Arthur Rackham, Walter Crane i Warwick Goble.

Enigmes (Thule amb traducció de Laura Vaqué) és una obra en què la il·lustradora Beatriz Martín Vidal reinterpreta els contes clàssics només plantejant algunes preguntes, com ara si la madrastra va néixer malvada o s’hi va tornar o què va somiar la bella dorment. La força de l’obra són les il·lustracions, carregades de simbolisme, bellesa i una gran tècnica.

Els textos d’Angela McAllister i les il·lustracions d’estil proper al naïf de Hannah Bess Ross són la base d’Un món ple d’històries de la natura. 50 contes i llegendes d’arreu del món, publicat per Cruïlla amb traducció de Lluïsa Moreno. Les versions d’aquestes històries tradicionals estan dividides en set grans grups: flors, llavors i fruits; el vent i el temps; criatures grans i petites; el sol, la lluna i els estels; fulles i arbres; llacs, rius i mars, i deserts, muntanyes i pedres.

El parisenc Benjamin Lacombe és un dels il·lustradors actuals de moda. Baula ha publicat diverses obres seves, sempre en gran format. Ara posa imatges als textos de Cécile Roumiguière a Les bruixes, un títol (traduït per Andrea Puig) que forma part de l’Enciclopèdia d’éssers màgics, que dirigeix Lacombe. Un altre dels títols és Les fades (amb traducció de Jordi Vidal), amb textos de Sébastien Perez i il·lustracions de la iraniana resident a Noruega Fatemeh Haghnejad, coneguda com a Bluebirdy, tant o més espectaculars que les de Lacombe.

Tots dos llibres ofereixen informació, tant de bruixes com de fades, a cavall entre els referents literaris i mítics i les dades amb una base més realista. Cinc grans llibres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona
ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

REUS