Arts escèniques

Tocant sostre al Temporada Alta

El festival admet que no pot créixer gaire més, amb una ocupació del 89% i el 95% dels alumnes convidats

El director del Temporada Alta, Salvador Sunyer, adverteix que el festival està tocant sostre. Amb un 89% d’ocupació i uns 49.979 espectadors sumant funcions i activitats paral·leles, el creixement és molt limitat. Sobretot si es té en compte la participació del 95% de les escoles i instituts en activitats del festival (gratuïtes i en horari lectiu). Dels 3,2 milions del pressupost, 1,9 (“el 60%”) estan dedicats a l’activitat, una xifra que contrasta, per exemple, amb l’informe del Conca de les quatre darreres temporades del Lliure: les despeses per activitat no han estat del 44% , amb un mínim d’un 56% reservat a costos d’estructura.

Sunyer celebra haver tingut sort amb les produccions i coproduccions del festival que, posteriorment, salten a la cartellera nacional i internacional (catorze espectacles produïts tenen vida més enllà a hores d’ara). Avui, encara hi ha 43 espectacles en gira d’edicions anteriors que han tingut la coproducció del festival. El 2021 l’ocupació va ser més baixa (86,6%), però el nombre absolut va pujar fins a 57.622 espectadors, uns 5.000 dels quals corresponen a la programació online, que es va mantenir puntualment. La percepció és que la situació econòmica personal ha afectat a l’hora de vendre entrades (“els que compraven un abonament de 10, ho han fet de vuit, per exemple”, diu Sunyer). Per contra, s’ha compensat amb l’entrada de nous espectadors.

Pel que fa als compradors de les entrades, es pot concloure que, de mitjana, tenen 47 anys i dues de cada tres són dones. Tot i que s’ha incrementat l’edat mitjana, el Temporada Alta celebra que hagi arribat a 626 joves, els inscrits al grup jove: Artèria.

Els pròxims anys

El Temporada Alta mantindrà en els propers anys projectes internacionals. Com el que va anunciar aquest diari , en què set creadors visitaran el 2024 una zona boscosa de Girona per fer una acció conjunta itinerant. Ho lidera Stefan Kaegi (Rimini Protokoll) i El Conde de Torrefiel representa la presència catalana. També per al 2023 es preveu un gran espectacle de dansa urbana en què vuit ballarins gironins compartiran escenari amb d’altres que hauran estat seleccionats d’altres països, amb els qui fa un parell d’anys que van construint complicitats. Tenen emparaulada producció per al 2023 Las Huecas, Nao Albet& Marcel Borràs, La Veronal, Sergio Blanco, Roger Bernat... La inflació podria comportar, pel que fa al cartell del 2023, una retallada de quatre títols.

Sunyer va fer una carta als Reis. Proposa que es repensi l’actual sistema de suport als teatres municipals perquè passin a ser coproductors a més d’exhibidors i així poder ampliar les gires de les companyies. La Generalitat avisa que l’esperat increment de pressupost (si s’aprova tal com està dissenyat ara) implica un creixement del 25%.Després de recompondre els grans equipaments, ara plantegen insuflar impuls a les altres sales. Demanen que els ajuntaments mantinguin els seus pressupostos per reforçar el sector cultural.

LA XIFRA

49.979
espectadors
han assistit a algunes de les funcions d’aquesta edició del Temporada Alta. L’ocupació és del 89%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda