Cultura

Palol monumental

Miquel de Palol tanca el cicle ‘Exercicis sobre el punt de vista’ amb ‘Bootes’, una novel·la amb “la intenció de fer reflexionar i revoltar”

Miquel de Palol (Barcelona, 1953) és, sens dubte, un dels nostres escriptors més monumentals en sentit ampli, valent a l’hora d’oferir les seves obres, sempre crític, inconformista i amb un nivell intel·lectual de gran altura.

Prova de tot això és la novel·la que va presentar ahir al sincrotró Alba, al parc tecnològic del Vallès, Bootes, publicada per Navona, també en edició castellana escrita pel mateix autor, que l’ha fet en paral·lel a l’original en català.

Bootes és una al·legoria de 1.280 pàgines sobre el destí de la humanitat i una metàfora despietada sobre la crueltat del poder i les injustícies de la nostra societat.

“És com una introspecció personal i de col·lectivitat”, va afirmar Palol, que va voler presentar-lo als mitjans al sincrotró de Cerdanyola del Vallès perquè per a ell “és una representació geomètrica” que li serveix com a inspiració per definir el que denomina “ciutat-màquina, que representa el resultat del capitalisme contemporani”. “La intenció és fer reflexionar i, si pot ser, fer revoltar; la meva aspiració és que els lectors se sentin en enllestir el llibre de manera diferent a com se sentien quan el van començar”, va comentar Palol.

Amb aquesta novel·la tanca la publicació dels Exercicis sobre el punt de vista, el cicle narratiu més important de l’obra de Palol –ja d’ella mateixa prolífica, tant en poesia, com en assaig i narrativa, amb obres tan importants com El jardí dels set crepuscles i El Troiacord–, en què cadascuna de les nou obres és d’un gènere diferent: Les concessions (nouvelle), Un home vulgar (apòleg), Contes en forma de L (figuracions), Gallifa (conte), Dos poetes (història); Aire pàl·lid / Palimpsest (faula), Meditacions des de Catalunya (estudis) i El testament d’Alcestis (cinta a la xinesa).

Bootes, amb una trama de ciència-ficció filosòfica, excel·leix pel seu joc amb la forma, la veu narrativa i el llenguatge, “que trenca amb els convencionalismes del gènere per exposar els convencionalismes de la societat”. Una escriptura irònica i intel·ligent que recull el millor de l’estil de Miquel de Palol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Cinema

‘Un sol radiant’ guanya el premi Talents del festival D’A

Barcelona
música

Plaça a Sants per als germans Fortuny de la Dharma

barcelona

El Museu de la Vida Rural acull una mostra sobre la feina de cures de les dones

l’espluga del francilí
Patrimoni
Una joia de l’art català emigrat

El clon del panteó dels comtes d’Urgell

os de balaguer

Música al cor de Baetulo

BADALONA

Un Earle a Dalt la Vila

BARCELONA

El Cornamusam d’Olot recupera el concurs de composició

OLOT

Trini Tinturé guanya el premi del Saló del Còmic

barcelona

Sisè àlbum dels Buhos: més electrònica i menys vent

barcelona