Patrimoni

Mirador

Quim Torra

Carta oberta per salvar cal Macià

Som ben a punt de perdre una masia d’un valor patrimonial incalculable. La casa de Vallmanya, al terme municipal d’Alcarràs, que havia estat propietat de la família del president Francesc Macià es troba en unes condicions de conservació deplorables i indignes. Sense una actuació urgent, aquest conjunt patrimonial quedarà completament irrecuperable. Ja fa un parell d’anys que es reclama que s’hi actuï de manera dràstica per evitar que les condicions meteorològiques i el pas del temps acabin fent perdre un espai que ens hauria de permetre recobrar la memòria i el coneixement d’un dels presidents més importants d’aquest país.

Parlem d’una finca que forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i està catalogada com a bé cultural d’interès local, sense que això sembli interessar gaire a les administracions públiques que, en primer terme, se n’haurien de responsabilitzar. Lamento no haver conegut el cas fins fa dos anys. Des d’aleshores, he procurat fer totes les gestions possibles per trobar-hi una solució. Em consta que s’ha estudiat, però malauradament, ara per ara, seguim sense concretar el seu salvament. En aquest sentit vull agrair la feina de la plataforma Salvem Cal Macià, que no ha defallit en cap moment.

Aquesta plataforma popular es va activar per exigir a l’Ajuntament d’Alcarràs, a la Diputació de Lleida i a la Generalitat de Catalunya que actuessin amb celeritat per evitar un mal major. Cal tenir en compte que la casa on el president Macià passava llargues temporades s’està esfondrant i té esquerdes que aviat la poden deixar completament ensorrada. Cal evitar-ne la degradació i l’ensorrament definitiu amb una entesa de les administracions.

El valor patrimonial, artístic, arquitectònic, històric i memorial de Casa Vallmanya són també una oportunitat de revitalització cultural i turística si l’adquisició de la finca i la seva rehabilitació es posen al servei d’un projecte museístic per explicar la vida i obra del president Francesc Macià. Un projecte que pot anar més enllà i fer conèixer la història del món agrari català, de la qual la finca de Vallmanya és protagonista amb la implicació directa en l’arribada d’aigua amb Macià presidint la junta de regants i transformant el Ponent català en una terra de reg.

Un país que s’estimi no pot deixar caure la casa d’un president amb un valor arquitectònic, històric i patrimonial com la Casa Macià de Vallmanya. És per això que demano públicament al president Pere Aragonès; a la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; al president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i al batlle d’Alcarràs, Jordi Janés, que es posin d’acord de manera urgent per evitar un dany irreparable i la pèrdua d’una oportunitat tan gran com és recuperar la casa del president Macià.

Salvem cal Macià, salvem la memòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE