Cultura popular

La Bisbal recupera una Passió en català que el franquisme va prohibir

L’obra, originària del segle XVIII, va deixar de fer-se abans que esclatés la Guerra Civil i la dictadura va impedir que es tornés a representar

La Bisbal d’Empordà ha decidit recuperar una part de la Passió en català que el franquisme va prohibir que es representés, ara fa 80 anys, segons informa l’ACN. Serà el proper 2 d’abril, amb una versió minimalista, amb una vintena d’escenes, que són les que tenen música. Hi participaran vint actors, deu músics de l’orquestra i quaranta cantaires. La resta d’escenes que no es representaran, s’explicaran.

La prohibició

El 14 de març del 1943 a la tarda s’havia de representar La Passió a la Bisbal. Era la primera vegada que es feia des d’abans que esclatés la Guerra Civil –tot i que la tradició es remunta al segle XVIII- i el municipi s’hi va bolcar de ple. Només una hora abans de l’estrena, amb les entrades venudes, el vestuari i els decorats a punt, la Guàrdia Civil es va presentar al Teatre Principal amb un telegrama del governador civil prohibint-la.

Es té constància que es representava al municipi des del segle XVIII i que, a partir del 1850, es va començar a fer al Teatre Principal, que es va cremar als anys 60. L’últim cop que es va fer va ser l’any 1932 i amb la Guerra Civil la tradició va quedar truncada. L’any 1942 un grup de bisbalencs que l’havien fet als anys 30 es van engrescar a reprendre-la. No tenien tot el text però al teatre s’hi guardaven els decorats.

Va ser llavors quan va entrar en escena Maria Gispert, coneguda com la Maria de la impremta. Amb l’objectiu de recuperar el text, va fer passar un a un els actors vius perquè li dictessin el seu paper i així poder reescriure i adaptar-la, en part, a les normes de Pompeu Fabra. Amb la feina a mig fer, van localitzar una copia del 32 i va acabar de completar-ho.

Ja ho tenien tot: el vestuari llogat a Barcelona, els decorats i les entrades venudes. També havien aconseguit el recolzament de la ‘Junta Local de Educación y Descanso’ però el dia de l’estrena les il·lusions d’aquell grup d’actors es van truncar. “A les tres de la tarda, una hora abans de l’estrena, va arribar la Guàrdia Civil amb un telegrama de Luís Mazo Mendo, el governador civil de Girona, prohibint-la”, explica el director dels Pastorets, Jordi Bassa.

L’any 2009 Albert Morcillo, musicòleg i exdirector del Cor Carreras Dagas, estava preparant la seva tesina sobre Joan Carreras i Dagas quan consultant el fons Canet de l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà va localitzar les partitures originals dels Pastorets i de la Passió de la Bisbal de Josep Canet, el fundador de La Principal de la Bisbal.

La troballa el va trasbalsar i li ho va comentar a Bassa, que dirigeix els Pastorets. “Amb la coral vam recuperar una part de la música dels Pastorets però el projecte de La Passió va quedar allà”, explica Morcillo.

La recuperació

Ara, 80 anys després, es tornarà a representar la Passió. Serà el 2 d’abril, a les 7 de la tarda, al Teatre Mundial, i les entrades tindran un preu de 15 euros. Al vestíbul, a més, s’hi farà una petita exposició de material fotogràfic, cartells, partitures, textos i articles de l’època.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS
TEATRE

El TNC aborda la crítica al sistema judicial amb ’Els criminals’

BARCELONA
Cultura

Adeu a Lorena Velázquez, la reina del cinema fantàstic

novetat editorial

Laurent Binet presenta una novel·la epistolar i detectivesca

Barcelona