Arts escèniques

La Fira Trapezi de Reus torna al carrer

Les noves directores del certamen volen visibilitzar el talent emergent, sobretot femení

Sota la direcció d’Alba Sarraute i Cristina Cazorla, torna la Fira Internacional de Circ de Catalunya, el Trapezi de Reus, i ho fa recuperant el seu hàbitat natural, el carrer. La 27a edició del festival, que se celebrarà del 10 al 14 de maig, pretén arribar a tots els racons de la ciutat i per això hi haurà espectacles en diversos espais i places . Com recull l’agència ACN, un bon exemple és la tornada dels firaires a la plaça de Prim, la mateixa on s’aixeca el Teatre Fortuny. L’altra gran objectiu de les noves directores és visibilitzar el “talent emergent”, sobretot el femení.

La fira El Trapezi serà, un any més, l’aparador del circ català, estatal i internacional amb més de 36 companyies convidades, dos cabarets i una cinquantena d’espectacles. La presentació del gruix de la programació de la 27a edició de Trapezi es farà el mes que ve però avui s’han avançat uns quants noms de companyies i artistes participants, com ara My!Laika, Proyecto Tránsito, Cirque Pardi!, companyia Muta o Le G. Bistaki. Es confirma també la tradicional trobada professional, que es farà entre l’11 i el 13 de maig combinant sessions en format virtual i presencial. Com a novetat principal, es recuperarà el teatre La Palma com a espai a l’aire lliure on celebrar trobades professionals entre artistes, directors i programadors d’arreu del món.

Segons han explicat les noves directores de la fira, que han presentat el seu projecte per als propers quatre anys, el seu objectiu principal és posicionar la Fira Trapezi de Reus entre les millors cites de professionals del circ europeu i, en el curt termini, “recuperar el carrer” com a escenari després d’uns anys en què aquest espai “ha patit per diverses raons”. D’entre les 32 companyies participants, al voltant del 50% seran catalanes, i la resta, la meitat de la resta de l’Estat i la meitat internacionals. Les directores han explicat que amb el seu projecte volen contribuir a aturar “la fuga de talents” que es detecta especialment entre els artistes de circ catalans i estatals per culpa “la precarietat del sector”.

Amb un pressupost de 530.500 euros, lleugerament superior a la darrera edició, el Trapezi creix en nombre d’espectacles, fins a la cinquantena. Sarraute i Cazorla han agraït la feina feta pel director sortint, Leandro Mendoza, i han dit que, en essència, la seva direcció serà “continuista”. “Volem fer del Trapezi una fira oberta a tots els formats de circ en la qual es posarà especial cura en crear espais que permetin escoltar les necessitats del sector”, han reflexionat.

Entre els caps de cartell hi ha la companyia My!Laika amb el seu espectacle Winter, Cirque Pardi! amb l’obra Rouge Nord i Le G. Bistaki, col·lectiu de malabaristes i ballarins que interpretaran Baïna[na]. La programació també comptarà amb diverses estrenes, com la de l’espectacle introspectiu Corcs, de la Cia. Muta, interpretat per una artista tarragonina i un músic reusenc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona