Música

Música

La nau on es generen les gires i els somnis

El Generador és el nou espai de creació i producció de la Fundació Casa de la Música de les comarques gironines, situat en una nau de Sant Julià de Ramis, on els grups poden preparar els seus concerts amb les mateixes condicions tècniques que trobaran a les sales i festivals

Aquest espai únic a Catalunya està obert a grups de tot el país

La nau també s’ofereix per a rodatges publicitaris i sessions fotogràfiques

Des de fora, és una nau industrial més als afores de Sant Julià de Ramis (Gironès), però quan t’hi vas acostant comences a veure i a sentir coses que marquen la diferència: El Generador, el nou projecte de la Fundació Casa de la Música de les comarques gironines, és una nau, sí, però també és un espai reclamat fins ara per molts grups musicals, un espai “polivalent, diàfan, versàtil i equipat tècnicament, per desenvolupar stages, residències, assaigs de produccions musicals i d’arts escèniques”. Per tant, un lloc on poder preparar les produccions cada vegada més complexes i professionals del sector musical català, sense haver de recórrer a sales de concerts que no sempre estan disponibles pel calendari de les seves pròpies programacions d’espectacles. El lloguer i l’equipament d’ El Generador , un espai de 500 metres quadrats sense columnes, ha estat possible gràcies a un dels ajuts Next Generation de la Unió Europea.

Quedem un dia a primera hora de la tarda amb el director de la Fundació Casa de la Música de les comarques gironines, Jordi Planagumà, per visitar El Generador, aprofitant que el grup Boom Boom Fighters & Cookah P –una banda de dancehall i altres sons jamaicans gestats entre el Maresme i l’Alt Empordà– hi està preparant la presentació en directe del seu últim disc, Confit (Propaganda pel Fet!) a La 2 de l’Apolo barceloní, que va tenir lloc el 15 de març passat. El grup va fer una estada de tres dies a El Generador, del 6 al 8 de març, en el marc del programa d’acompanyament artístic de La Marfà i la Casa de la Música.

Planagumà, amb llarga experiència en el sector musical –primer com a cantant dels cellerencs Van de Kul i després com a director de La Mirona i del Black Music Festival–, sap que El Generador és un equipament que pot satisfer necessitats molt diverses dins del món de la música en directe: “Hi ha gent que ve només a provar la seva posada en escena, n’hi ha que treballen també el so i altres les llums, però en el cas de Boom Boom Fighters & Cookah P ho fan tot”, explica. De fet, a part dels música, hi ha també tot el seu equip, inclòs el productor i tècnic de so gironí Hugsound, que ha gravat el disc Confit al seu estudi de la vall de Sant Daniel. També volta per la nau el mataroní Ferran Samper, que actua com a director artístic de l’espectacle i acompanya i assessora el grup en la posada en escena, observant des de fora els gestos i la posició dels músics dins de l’escenari. És una figura cada vegada més freqüent dins del món de la música, on tradicionalment sempre havia funcionat una visió més amateur i autodidacta del músic, encara més en aspectes escènics no relacionats directament amb el seu instrument. Però quan parla Samper, tots els músics l’escolten ben atents, també l’indomable vocalista Cookah P, fill de Castelló d’Empúries. El negoci de la música està cada vegada més complicat i la competència és ferotge: millor tenir les eines per conquerir un públic que cada cop reclama més.

Tècnicament, El Generador posa a disposició dels grups un ampli ventall de microfonia amb fil i sense, peus de micròfon, taules de so i accessoris, reproductors, altaveus PA i amplificadors... Una llista de material opcional disponible, la relació del qual omple tres pàgines del dossier de presentació de l’equipament, de manera que els músics hi poden anar amb els seus instruments i poca cosa més. En realitat, músics i no músics, però, tal com remarca Planagumà, la nau també s’ofereix per a rodatges publicitaris i sessions fotogràfiques. Però els seus principals destinataris són grups i formacions musicals de tot tipus, com ja ha quedat demostrat en els seus primers mesos de vida.

El diumenge 26 de febrer, el grup banyolí Eli Rodríguez hi va fer una estada de producció tècnica i artística, com a part de l’ajuda KM0 del Programa de Suport a la Creació de les Cases de la Música 2023. Eli Rodríguez, que actuarà el 22 d’abril en el festival Strenes, va dur a terme aquesta estada sota la direcció del músic gironí Xevi Salvatella, conegut també com a Xebi SF i director del festival i el segell discogràfic Neu!, que publicarà el pròxim single de la banda.

L’endemà mateix, el grup gironí Reysombra va fer-hi també una estada de producció tècnica i artística per revisar el seu so i la seva posada en escena a l’escenari. El grup és usuari dels bucs d’assaig de La Marfà i prepara el seu primer àlbum, després de l’EP Universos de bolsillo (2020). El dimarts 28 de febrer, hi va fer un assaig el grup arbucienc Remei de Ca la Fresca, dins del Programa d’acompanyament artístic de La Marfà-Centre de creació musical de l’Ajuntament de Girona i les Cases de la Música. El grup acaba de publicar un nou senzill, Nascut descarat, com a avançament del seu segon àlbum.

L’1 de març, Buk5, un grup novell que encara no ha debutat en directe, hi va poder assajar per primera vegada en bon condicions tècniques, per familiaritzar-se amb la microfonia, el monitoratge i els volums d’escenari, que són tot un món ignot per a una banda jove. I l’endemà, mostrant la versatilitat de l’espai, hi va assajar el Black Music Choir, projecte vocal de la Fundació Casa de la Música i el Black Music Festival, en què el cor va actuar pocs dies després.

En les pròximes setmanes, també passaran per El Generador altres formacions musicals com ara l’Orquestra Maribel i el grup de pop-rock Sotrac, que el 19 de maig presentarà a la sala saltenca La Mirona el seu tercer disc, Herència, per preparar com cal els seus nous muntatges escènics i continuar fent realitat els seus somnis, a sobre d’un escenari.

Reus a la xarxa
Reus s’acaba de sumar a la xarxa de Cases de la Música, a la qual ja pertanyen Mataró, l’Hospitalet de Llobregat, el Gironès, Manresa, Terrassa i Lleida. La Casa de la Música de Reus està situada a la seu de la sala de concerts Lo Submarino Reus, amb bucs d’assaig, un estudi de gravació, una sala de conferències i un espai amb la capacitat de públic més alta de les comarques tarragonines.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona