Altres

Cultura popular

Fomentant la cultura catalana

El Foment, el complex cultural impulsat i dirigit per Candi Granés al Barri Vell de Girona, suma el Centre, un edifici dedicat a l’intercanvi de coneixement, a la Taverna, la Fonda i l’Escola de música i dansa tradicionals

La sala de pòdcast és l’última novetat i està oberta a tothom

El proper pas d’aquest ambiciós projecte és que El Foment es converteixi en fundació

El Foment de Girona és un complex cultural únic al país, que sintetitza en el seu nom els seus objectius: el foment de la llengua i de la cultura catalanes en un sentit ampli i divers, que comporta també el foment de la música, dels productes de la terra –millor si estan etiquetats en català–, de la sostenibilitat, de la història, del diàleg, de la unió, de la convivència i de tot allò que contribueixi a fer país. “Som un punt de trobada on la gent pot venir a gaudir de la cultura catalana”, explica l’empresari Candi Granés (Banyoles, 1977), promotor i director d’El Foment, un gran complex cultural i gastronòmic situat al bell mig del Barri Vell de Girona, entre el carrer i la plaça dels Mercaders, amb quatre potes: l’Escola, la Taverna, la Fonda i el Centre. Fill del conegut empresari banyolí Candi Granés Campasol, (1945-2016), fundador del Grup Inoxpa –que va decidir crear la Granés Fundació , com a voluntat testamentària per retornar a la societat i al territori part del que va rebre en vida–, Candi Granés Artigas va començar a definir el projecte el 2017. Granés va proposar al seu amic Jaume Piquer que, com ell havia militat a les Joventuts d’Esquerra Republicana (JERC), que obrissin a Girona un bar en la línia del mític Jimmy Jazz, que Piquer va dirigir a Igualada entre el 1995 i el 2005, per promoure la gresca catalana i les begudes de la terra.

De les quatre potes d’El Foment, la primera que es va materialitzar va ser l’Escola, que va obrir les portes als baixos de la Casa Salieti –bloc de pisos projectat el 1914 per l’arquitecte Rafael Masó– el 29 de febrer del 2020, just dues setmanes abans de l’inici del confinament. Ja amb la pandèmia una mica de baixa, es va posar en marxa la Taverna, el juny del 2021, i la Fonda, el juliol del 2022. Finalment, l’octubre passat es va obrir el Centre: un edifici de nova planta que està plantejat com “un lloc d’intercanvi de coneixements i de creixement cultural”, amb cinc sales on s’organitzen activitats de tot tipus –xerrades, cursos, sessions de contacontes, etc.– i que també estan a la disposició de particulars i entitats perquè les lloguin i les utilitzin per a iniciatives diverses, des d’una xerrada o un taller fins a una festa d’aniversari amb balls tradicionals, sempre que estiguin en la línia que El Foment vol imprimir a totes les seves accions, tant les pròpies com les externes. La novetat més recent del Centre ha estat la inauguració d’una sala de pòdcast disponible per a tothom, insonoritzada i amb tot el material tècnic necessari, inclosos quatre micròfons. En paral·lel, s’ha organitzat un taller amb professionals de la comunicació que ensenyaran a preparar un guió, gravar i editar un pòdcast.

Pel que fa a l’Escola, s’hi programen regularment cursos de dansa, glosa i cançó d’arrel tradicional. Dirigida per Joana Domènech, que també hi fa docència, té com a professors dels cursos regulars Guillem Ballaz (glosa), Víctor Geli (comptar, repartir i interpretar sardanes), Àlvar Borrell (danses catalanes i ball de bastons) i Carmina Rabassedas (jocs i cançons de falda per a famílies amb nadons o mainada petita). Habitualment, s’hi fan cursos de cançons i danses catalanes tant per a la mainada, en diverses franges d’edat entre els 4 i els 12 anys, com per als adults. També han estat o són professors d’El Foment el músic especialitzat en polifonia tradicional Ramon Manent, la cantautora i professora de veu Marta Rius, el músic i professor de llenguatge musical Eloi Tomàs i el músic i dansaire Joan Naspleda. Puntualment també s’hi convoca tothom que vulgui a participar en activitats gratuïtes per cantar en grup cançons tradicionals catalanes o ballar sardanes.

En la part més gastronòmica, la Taverna i la Fonda –que sumen 220 cadires, la primera també a la terrassa que té a la plaça– representen dos conceptes diferents i complementaris: la Taverna és l’espai de les “cassoletes i porrons” –i cerveses artesanes–, per fer-hi un àpat informal amb plats típics catalans i productes de la terra, i la Fonda és un restaurant que “reivindica la gastronomia catalana” i els seus vins, amb diverses sales dedicades a la història, la música, la literatura i l’art del país, a través de retrats i frases d’alguns dels seus millors representants com ara Montserrat Roig, Andreu Alfaro, Biel Majoral, etc. També s’hi han fet algunes exposicions, per exemple de l’artista sarrianenc Edgar Massegú, i el 14 d’abril s’inaugurarà a la Fonda la mostra pictòrica Serendipia, d’Enric Albertí.

Gairebé 50 activitats fins al juny

Aquesta setmana s’ha presentat la programació d’El Foment per als mesos d’abril, maig i juny, que inclou gairebé cinquanta activitats, entre tallers, tres cicles de conferències, concerts, exposicions, sessions de monòlegs, cafès literaris, etc. Pel que fa a la programació musical, a l’Escola s’hi portaran a terme els concerts de Joan Masdéu, el 15 d’abril (20.30 h), i Eduard Gener Trio, el 29 d’abril, dins dels actes del Dia Internacional del Jazz a Girona (20 h). Les entrades dels dos concerts ja es poden compar anticipadament a www.elfomentgirona.cat , al preu de 12 euros, i el dia del concert costaran 15 euros. A més, la cantant palafrugellenca Neus Mar oferirà un concert gratuït a la Taverna el 27 de maig (19 h). La defensa i promoció de la llengua, eix vertebrador d’El Foment, es fa a través de la cançó, així com dels monòlegs programats a l’escenari de l’Escola, on actuaran Anna i Ester Bertran el 13 de maig i Magí Garcia el 20 de maig (10 euros venda anticipada, 13 a taquilla). A l’Escola, s’hi farà un taller gratuït de caramelles amb Ramon Manent, el 15 d’abril, i un de jota (2n nivell) amb Salva Romero, el 14, 21 i 28 d’abril. Al Centre, hi ha previstos també tallers de cuina catalana, amb Montse Busquets, i d’enquadernació, a càrrec de Sastres Paperers.

Els cafès literaris portaran a la Taverna Àngel Quintana, que el 19 d’abril dialogarà sobre el seu llibre de memòries de joventut, Sempre tindré París, amb la seva filla Irene. Txell Lafuente hi parlarà el 17 de maig sobre El mar, de Blai Bonet. També a la Taverna, Alverd Oliva hi actuarà a l’hora del vermut, el 3 de juny, i a la Fonda s’ha programat un dinar de cantadors i cantadores el dia de Sant Jordi.

També a la Fonda continua el cicle de cantautors Micròfon Emergent, coordinat per Jordi Dalmau, amb Paxòfon (4 de maig) i Un Cansautor (1 de juny). I els dijous hi ha La Fonda sona, amb activitats participatives com ara el cicle de cançó de taverna, amb Jordi Gasull i Albert Such, o Grana i Moscatell, i també la gent de Glosa Girona, que anima els assistents a rimar (20 h, gratuït). Alguns dijous s’hi fan jam sessions d’arrel tradicional, Les Vespres, amb Aula Tradi de Salt.

“Soc un emprenedor i un activista que vol fer una contribució al país, però també tinc l’obsessió que El Foment sigui un projecte sostenible a llarg termini, i l’única opció que tenim per aconseguir-ho és fer-ho molt bé. No hi ha pressa: aquest és un projecte amb un horitzó de cent anys”, explica Granés, que remarca que ara hi ha 30 persones treballant a tot el complex. El proper pas serà que El Foment es converteixi en una fundació, a partir de l’estiu. “Som un projecte de país i volem que el coneixement que aquí es generi s’aprofiti també en altres llocs”, conclou.

Cicles de xerrades
Entre les activitats previstes per al segon trimestre del 2023, hi ha el cicle ‘Pràctiques dissidents artístiques i polítiques a Catalunya (1960-1989)’, al maig, amb Víctor López, Saray Espinosa i Ramon Aymerich, i el cicle ‘Col·lapse? Sostenibilitat i territori’, amb Carol Coll, Antonio Turiel i Giulio Tirabassi. A més, el cicle ‘Gastropíndoles amb Jordi Àvila’ portarà el xef Pere Planagumà i la sommelier Anna Vicens.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona
DANSA

El Sismògraf convoca a respirar amb la natura i a flirtejar amb la tecnologia

OLOT
Crítica
música

Sostinguts per l’estiu

GIRONA