Cinema

cinema

La poesia del gran Aki Kaurismaki brilla a Canes

La malenconia, la sobrietat, la ironia, l’amor pel cinema, la dignitat de la gent obrera, els enquadraments precisos, el sentit del cromatisme, el pes de les cançons, el punt de desesperació, però, finalment, l’esperança. Tot allò que caracteritza el cinema poètic d’Aki Kaurismaki hi és a Les feuilles mortes, que manlleva el títol de la cèlebre cançó composta per Joseph Kosma amb lletra de Jacques Prevert que, en versió finesa, se sent al final de la pel·lícula mentre les imatges remeten a les últimes de Temps moderns, de Chaplin. Hi és d’una manera especialment brillant, com s’ha reconegut i celebrat a Canes amb una immensa ovació després de la projecció de gala.

Les feuilles mortes, amb el qual Kaurismaki ha retornat a la secció competitiva del festival dotze anys després de Le Havre, té com a protagonistes un home i una dona solitaris que, com en un film de Bresson que també és invocat pel cineasta finès, hauran de fer un llarg camí ple d’equívocs i de marrades fins arribar a trobar-se plenament. L’alcohol, tan present al cinema de Kaurismaki, és un dels obstacles. A mesura del film, es mostren les successives feines dels personatges que deixen constància de la precarietat de la classe obrera. L’humor sempre hi és, però no dilueix el sentit social del cineasta. Una absoluta meravella.

A la secció oficial també s’hi ha presentat una notable pel·lícula francesa, Anatomia d’une chute, i Firebrand que, dirigida pel brasiler Karim Ainouz, vindica la figura de Catherine Sparr, la sexta i última esposa d’Enric VIII que va escapar-se de la decapitació a la qual volia condemnar-la un rei absolutista, colèric i brutal que ja havia executat anteriorment les cònjuges Ana Bolena i Catherine Howard acusant-les d’adulteri: va impedir-ho la mort del monarca, sobre la qual el film es permet una hipòtesi atrevida que és millor no revelar. Lluny de l’apassionant melodrama La vida invisible d’Euridice Gusmao, presentat a Un Certain Regard l’any 2019, Karim Ainouz cau en la pesantor i la grandiloqüència de molts films històrics, però amb un punt de vista que posa al centre una dona a qui s’atribueix un esperit modern i reformista. El film, en tot cas, compta amb l’excel·lència interpretativa d’Alicia Vikander i un Jude Law engrossit per encarnar Enric VIII.

Pel que fa a Anatomia d’une chute, potent retorn a Canes de la francesa Justine Triet després de la confusa Sibyl presentada també el 2019, posa en escena el judici a una escriptora (extraordinària Sandra Huller) acusada de matar el seu marit, a qui el fill en comú va trobar mort a causa d’una caiguda a la casa familiar, prop de Grenoble. Ella es declara innocent i apunta al suïcidi del marit (també escriptor, però frustrat) apel·lant a una temptativa anterior. Més que voler revelar la veritat dels fets, el film fa emergir els conflictes de la parella amb una intensitat que fa pensar en Ingmar Bergman. Això mentre que la figura del fiscal fa present els prejudicis socials respecte a una dona a qui la cura d’un fill no l’ha fet renunciar a tenir temps per escriure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA