Arts escèniques

TEATRE

Un grup de refugiades lidera L’Altre Festival

Cinc ballarines ucraïneses, que es van conèixer (ja exiliades) a Praga, intervenen en la propera edició de L’Altre Festival a Barcelona. Aquest programa, que preveu una nova cita a la Fabra i Coats del 9 a l’11 de juny, fomenta l’accessibilitat i la diversitat en el món artístic, al pati de butaques i també en els rols de creació, interpretació i tècnica. Enguany, han volgut potenciar el col·lectiu de refugiats que viu a Barcelona, que pateix depressió per la seva situació d’incertesa personal, familiar i política.

Txornomorsk, Odessa, Lviv, Kriví Rih, Zaporíjia… Ciutats d’Ucraïna que cinc ballarines van deixar enrere a la recerca de seguretat i calma després de viure la guerra al seu país. Les seves històries són diferents, però comparteixen haver marxat d’un territori ocupat i estar confrontades diàriament amb els traumes, les incerteses i la por que comporta ser una persona refugiada en un país diferent. Yana Reutova Dance de Praga (República Txeca) representa a Together alone la veu de persones refugiades de la zona de guerra a Ucraïna i reflexiona sobre la importància de la salut mental col·lectiva. Ballen a partir d’un poema d’Anton Ovtxinnikov, creat en una de les estacions de metro a Kíiv durant la primavera del 2022 (els primers dies de bombardejos). També divendres al matí hi intervé la companyia francesa Quanta, amb Café Poubelle. La inauguració oficial del festival (20.30 h) promou una creació eclèctica que inclou música, dansa, creació audiovisual, teatre musical i intel·ligència artificial, a càrrec de Teatro de Pacotilla, Fito Conesa, Col·lectiu Estampa, la companyia de Silvia Batet, Pensativos en Equilibrio i SomSonors(Laura Llaneli + Efectos Secundarios), un ampli ventall que revela la varietat de formats del cartell.

Dissabte i diumenge es fan sessions desdoblades per garantir la màxima proximitat i atenció al màxim nombre de companyies possible, com Descabelladas i La Trifulga dels Fútils (la companyia formada com a complement a la tasca de Josep Clusa al centre de dia Pi i Molist de Nou Barris, que va impulsar aquest festival, el 2013). El gros principal són els treballs de grups vinguts de Barcelona (com Ales Teatre, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, o Coral Roselles), però també de Reus (companyia de teatre Bellissens), Sant Feliu de Llobregat (Miracle Teatre), Guipúscoa (companyia Amaiur Luluaga), la Garriga (Dansa Social d’Essencials) i Vinaròs (Teatro Forever).

Els artistes Pep Callau, Escarlata (Bet Miralta i Jordi Aspa) i Marcel Escolano (en els tallers de ràdio) completen el quadre d’accions que preveuen espectacles i també tallers amb les famílies.

Aquest divendres s’entregarà el primer premi Josep Clusa a Escenaris Especials, amb un reconeixement de 1.000 euros. El projecte, liderat per Clàudia Cedó, treballa des del 2006 perquè a l’escenari es vegi reflectida la diversitat real que existeix a la nostra societat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona