Patrimoni

patrimoni

Cultura elimina després de 40 anys la passera provisional de la seva seu a la Casa Solterra

Les obres han coincidit amb el quarantè aniversari de l’arribada dels Serveis Territorials de Cultura a aquest edifici del carrer Ciutadans, que a partir d’ara serà el Palau Solterra

Coincidint amb el quarantè aniversari de la instal·lació dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Girona a la seva actual seu de la Casa Solterra del carrer Ciutadans, que es va inaugurar el 4 de març de 1983, s’ha desmuntat la passera interior que es va construir en el seu moment per connectar, de manera provisional, les diferents dependències de l’edifici.

Així ho explica l’actual director territorial de Cultura, Josep Calataiud: “Aquella obertura, feta en un edifici de lloguer en què hi havia d’altres espais d’ús privat com ara habitatges, negocis, etc. va comportar haver de connectar internament els espais administratius, de patrimoni i de direcció, la qual cosa va derivar en la instal·lació provisional d’una passera que partia pel mig el pati d’un dels edificis més rellevants per entendre la història de la ciutat. La passera, feta sota criteris de provisionalitat i de practicitat, no va tenir present que l’espai que ocupava exigia una cura especial i va generar un punt negre patrimonial que hom preveia que duraria poc. La provisionalitat, però, ha durat 40 anys”. A més, Calataiud afegeix que “feia ja força anys que la passera no rebia visitants” i, per tant, havia perdut del tot la seva funcionalitat i la seva raó de ser. “Així, finalment, aquest afegit arquitectònic absolutament fora de context va ser enretirat el proppassat 1 de juny, data en què l’edifici que acull els Serveis Territorials de Cultura a Girona ha quedat net de passeres eternament provisionals”.

Calataiud considera que aquesta iniciativa va més enllà, simbòlicament parlant: “La decisió de desballestar-la és, de fet, un primer pas per reivindicar l’edifici, la Casa Solterra com a un dels edificis cabdals en la història de la ciutat que l’agermanen amb d’altres de la vegueria. Una reivindicació que busca retornar a la ciutadania les inversions fetes en el seu manteniment patrimonial tot obrint l’edifici, tant com es pugui, a Girona, a peu de carrer. Si ha estat, durant molt de temps, un edifici ennegrit que es tancava en ell mateix, ara volem que dialogui de tu a tu amb els vianants i amb la resta del magnífic entorn arquitectònic que és el carrer Ciutadans. Amb la retirada d’aquesta passera, doncs, obrim un període d’obres que permetran connectar el carrer des d’un pati dignificat, avantsala, a través d’un espais inferiors, del pati noble de la primera planta en què des de fa gairebé un segle podem contemplar un fragment del claustre medieval de Sant Francesc”.

El nou Palau Solterra

La retirada de la passera forma part, de fet, d’un projecte molt més ampli de rehabilitació i dignificació de l’edifici: “Totes aquestes actuacions i d’altres fetes al sostre de l’edifici o les que es faran en la sala d’actes, es fonamenten en un estudi històric rigorós que serà el punt de partida per fer una publicació que interpreti la història patrimonial i social del que ja podem afirmar que haurà de dir-se a partir d’ara: Palau Solterra”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona