Altres

art per a la reinserció

La Penyora portarà el festival El Patio a la presó de Figueres

El Patio és un festival d’estiu diferent, no només perquè es fa abans que arribi l’estiu astronòmic, sinó sobretot perquè és un festival itinerant que intenta portar “un gest d’humanitat” i molta creativitat a les presons catalanes. Promogut per l’associació La Penyora Cultura, El Patio celebrarà la seva17a edició dimecres vinent al Centre Penitenciari Puig de les Basses, de Figueres, que ja havia visitat prèviament en dues ocasions, com també ha passat per la Model, la presó de Girona, Quatre Camins, Wad-Ras i Brians 2. Guardonat per la Consellera de Justícia de la Generalitat el 2009, El Patio va començar un any abans i, des de llavors, només s’ha interromput durant els anys més durs de la pandèmia, el 2020 i el 2021.

Lluís Llamas i Consol Ribas, els responsables de La Penyora –entitat que també organitza el Festival Pepe Sales– destaquen el fet que El Patio sigui una iniciativa de la societat civil per “omplir espais que l’administració no omple”, amb el més estricte voluntariat: els artistes no només no cobren res per actuar-hi, sinó que generalment s’han de pagar la benzina per arribar als centres penitenciaris i, en més d’un cas, també el dinar un cop hi són.

En aquesta edició d’El Patio, a la qual podran assistir tant dones com homes interns a la presó de Figueres, hi participaran una vintena de persones, entre artistes i tècnics. L’espectacle començarà a l’estil de Bollywood, amb tots els participants omplint l’escenari en una gran coreografia. Àlex Meyer serà el presentador de la gala i també compartirà jocs malabars amb Enya Pérez Fita i Ivan Soler. A més, hi haurà humor per cortesia d’Ester Bertran i Aleix Cabarrocas, i música i dansa amb Daura Mangara (músic i presentador d’El negre de Banyoles, a TV3), Jenny i Marc Martí. La clown Julietta, el cantaor flamenc Jordi Fornells i el grup de rumba El Cigarrito de Después completen un programa que està molt pensat perquè els interns passin una bona estona, com a cloenda de curs de les seves pròpies activitats formatives.

“Els artistes voluntaris a les presons són claus en la reinserció dels presos, ja que fomenten el canvi, l’expressió creativa i el desenvolupament personal. Permeten als presos participar en activitats artístiques, canalitzar emocions i aprendre tècniques que milloren la seva autoestima”, subratllen des de La Penyora, com sempre treballant amb la premissa que “la cultura i el coneixement són el primer pas cap a la llibertat”. Per primera vegada des que existeix El Patio, hi podran accedir les càmeres de TV3, i està previst que divendres vinent en surti un reportatge a Tot es mou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia