Llibres

humanitats

Mor el filòsof i assagista italià Nuccio Ordine

Era un dels grans experts en el Renaixement i l’obra de l’astrònom, teòleg i pensador Giordano Bruno

Va ser distingit amb el premi Princesa d’Astúries de Comunicació i Humanitats 2023

El filòsof i professor italià Nuccio Ordine, un dels experts més grans sobre el Renaixement i l’obra de l’astrònom, teòleg i pensador Giordano Bruno, ha mort avui als 64 anys a Cosenza, a la regió de Calàbria, on treballava de professor. Ordine, considerat com un dels pensadors italians més influents, les obres del qual han estat traduïdes a nombroses llengües, va ser distingit fa tot just un mes amb el premi Princesa d’Astúries de Comunicació i Humanitats 2023.

L’editorial Quaderns Crema va editar en català el 2017 La utilitat de l’inutil, un dels seus llibres més coneguts, que ha estat traduït a 20 idiomes i sintetitza el seu pensament. La mateixa editorial també va editar Clàssics per a la vida i ha publicat enguany la seva obra Els homes no són illes. Totes dues conviden a llegir i rellegir pàgines escollides de la literatura universal. “Els clàssics no serveixen per aprovar exàmens, sinó perquè ens ensenyen i ajuden a viure i a entendre el món que ens envolta”, va afirmar el 2017 a la Pedrera, en una conversa amb el músic català Jordi Savall.

El jurat del Premi Princesa d’Astúries va destacar la figura d’Ordine “per la seva defensa de les humanitats i el seu compromís amb l’educació i els valors arrelats en el pensament europeu més universal”, alhora que va lloar el seu esforç per “transmetre, especialment als més joves, que la importància del saber es troba en el mateix procés de l’aprenentatge”, segons recorda l’agència de notícies Efe.

Als seus 64 anys estava considerat una de les veus més destacades de la filosofia contemporània per la seva reivindicació de l’humanisme i el coneixement per construir una societat millor, davant de l’utilitarisme que domina el món actual. Nascut a Diamant (Calàbria) el 18 de juliol de 1958, era professor de Literatura italiana a la Universitat de Calàbria i un referent de l’estudi de la literatura clàssica.

Nuccio Ordine era membre del Centre d’Estudis sobre el Renaixement Italià de la Universitat de Harvard i de la Fundació Alexander von Humboldt, i va impartir classes com a professor en altres prestigiosos centres universitaris, com ara Yale (EUA), la Sorbona (París) o la Societat Max Planck de Berlín.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda