Altres

MONTSERRAT TUDELA I PENYA

DIRECTORA DE LA REVISTA AURIGA

“El món antic cohesiona les societats, i en el context actual ens cal cohesió”

La revista digital Auriga, nascuda el 1991, és l’única en llengua catalana que es dedica a la divulgació del món clàssic

Els guardons es lliuraran el 5 d’octubre i també premien el festival Tarraco Viva

La revista Auriga fa 32 anys que divulga el món clàssic en llengua catalana. La dirigeix Montserrat Tudela i Penya, llicenciada en filologia clàssica a la UB, màster en papirologia a la URV i professora de llatí i grec en un institut d’ensenyament secundari. El 2014 van rebre el premi a millor publicació digital en català.

A banda del Musa per l’exposició de l’origen romà de Granollers, quines altres categories tenen els premis Auriga?
Enguany hem arribat a la 31a edició, i la categoria Carles Miralles a les iniciatives pedagògiques del món clàssic enguany ha reconegut el Festival Tarraco Viva amb motiu dels seus 25 anys de celebració ininterrompuda. Fins i tot amb la covid se’n va fer una edició virtual.
I el Núria Tudela i Penya als estudiants?
Enguany premiarem la Jana de la Peña Mateos pel seu treball de segon de batxillerat L’educació a l’antiga Grècia, tutoritzat per Margalida Capellà Soler, de l’institut Premià de Mar, al Maresme. L’educació s’hauria de situar al centre de la nostra societat, perquè ens hi estem jugant el futur.
A quines conclusions arriba?
Parla dels sistemes educatius, i de la gran mancança que hi representem les dones, i de moltes coses que s’haurien d’estar fent ara, com per exemple les normes d’oratòria. L’educació no va ser obligatòria fins a Roma, per una qüestió de necessitat d’estendre el llatí per tots els territoris que acabarien sent l’imperi romà. Era obligatori fins als 12 anys, per als nens i nenes. Si la dona és necessària per estendre el llatí, se l’educa; si no, se la tanca a casa.
Una revista molt especialitzada, però que atreu molt.
El món clàssic és al centre de la nostra vida, des de la manera com vivim en família i ens organitzem en societat fins a la política, la separació de poders, la censura..., tot ja estava inventat. El més important de conèixer el món clàssic és transmetre la consciència d’éssers històrics que som. Tots fem història i la constituïm, hi quedi o no escrit el nostre nom.
Les xarxes socials són un perill o un aliat per al coneixement?
Són el gran aliat, amb unes xarxes socials en què tu decideixes qui segueixes. Si saps triar, reps una quantitat d’informació que d’una altra manera seria inabastable.
Tenim la sort de viure en una cruïlla de civilitzacions.
El món clàssic no només el tenim a sota els peus: anem a votar, tenim una ciutadania o som estrangers; això no s’ho van inventar fa dos dies, ho feren els grecs. El tractament social diferent de l’home i la dona ja se l’inventaren en el món clàssic, i encara estem lluitant. Els Països Catalans tenim la sort de ser hereus directes, començant per la nostra llengua, del món clàssic, i tenim una riquesa que intentem transmetre. El món clàssic cohesiona, el fet de tenir als nostres peus una identitat cohesiona. I en el moment actual és més necessari que mai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid