Cinema

cinema

Òmnium portarà films infantils en català a 85 sales

L’entitat cultural presenta una nova temporada de la programació estable CineXic

El projecte vol incidir en la franja d’edat de 3 a 12 anys pensant en el futur de la llengua

Òmnium Cultural, amb la col·laboració de Drac Màgic i MODIband, oferirà una programació regular i estable de cinema familiar en català a 85 espais i sales de projecció de Catalunya en la nova temporada del CineXic. 20.000 espectadors han gaudit d’aquest programa durant l’any 2023. Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural, assegura: “Estem convençuts que cal passar a l’acció pel cinema i el doblatge en català, i per això consolidem un circuit estable de pel·lícules en la nostra llengua a 85 sales de cinema”.

CineXic té com a objectiu generar nous públics i nous mercats de cinema en català. Impulsa la difusió de cinema infantil europeu en català arreu del territori, amb un programa que vol sumar i fer xarxa amb el circuit d’estrenes ja existents, però reforçant la presència en indrets del país on encara no hi ha una oferta estable. Les 85 sales i espais adherits a aquesta iniciativa, repartits arreu del país, projectaran una pel·lícula al mes dirigida a un públic familiar d’entre 3 i 12 anys. L’estrena de la temporada 2024 ha tingut lloc als Lluïsos d’Horta de Barcelona.

Òmnium considera l’audiovisual i el cinema un sector estratègic per revertir el descens de l’ús social del català i millorar la situació de la llengua en el futur, i crítica que ni l’Estat ni la majoria de plataformes mostren interès a l’hora de protegir-lo en aquest àmbit. A les noves generacions, a primària, aproximadament un 30% dels alumnes no fan servir mai o gairebé mai el català, i el projecte CineXic, precisament, vol incidir en aquesta franja pensant en el futur de la llengua.

Les pel·lícules projectades sota el segell CineXic tenen qualitat artística i pedagògica, i són seleccionats amb perspectiva de gènere, respecte a la diversitat i foment dels drets socials i universals. Per a l’edició del 2024 s’han escollit diverses pel·lícules i curtmetratges de reestrena, de distribuïdores independents locals, majoritàriament europeus, tots doblats al català. Alguns dels divuit títols triats són Ratolins i guineus. Una amistat d’un altre món, L’univers en miniatura de No-No, Supercuc, Papa bateria, Bemol, L’extraordinària història de la Bruna i Mishou o El viatge de l’Ernest i la Celestine.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CULTURA

Pineda i Santa Susanna busquen “in extremis” nova ubicació pel Mar d’Estiu

PINEDA / SANTA SUSANNA
CRÒNICA

Bon jazz reivindicatiu a la vora del mar

Cultura

Ha mort l’activista cultural menorquí Gonçal Pons i Moll

cinema

‘Casa en flames’ supera els 150.000 espectadors a tot l’Estat

Barcelona
música

El festival Les Nits de Barcelona reuneix més de 44.000 espectadors

barcelona
música

Lluc estrena ‘2002’ un tema que ‘sampleja’ la cançó ‘Per cada u’ de Mar Pujol

BARCELONA
Julieta Venegas
Cantant i compositora mexicana

“No em sento molt establerta enlloc”

Sant Feliu de Guíxols
estrenes de cinema

Guédiguian, sempre fidel als seus actors, temes i ideals

Barcelona
Guaita què fan ara
Sèries

‘Eric’ no és la millor sèrie de l’any, però sí una de les més originals