Llibres

festival literari

Els espies es camuflen entre els actes de BCNegra

BCNegra, el festival dedicat a la novel·la negra, criminal, policíaca i altres subgèneres, arriba a la 19a edició amb el tema troncal Espies com nosaltres.

La roda de premsa ja ha donat pistes del tema perquè s’ha convocat en un local del Born amagat entre carrerons i amb un accés camuflat en un supermercat petit i rònec que donava pas a un mini laberint de miralls i a dues sales amb aire de clandestinitat. Hi eren presents Xavier Marcé, regidor de Cultura i Indústries Culturals de l’Ajuntament de Barcelona, i l’escriptor Carlos Zanón, comissari del festival des del juny del 2017, en relleu del fundador, Paco Camarasa a qui Marcé ha recordat breument.

Marcé ha resumit les dades: “Tindran lloc 50 activitats a tres grans escenaris: La Paloma, el Mooby Bosque i la biblioteca Joan Fuster; hi participaran 153 autors, bastants d’internacionals, tot i que també es busca descobrir noves veus autòctones. I el cartell és de Javier Olivares”.

El dinamisme d’espais del festival, per tant, deixa al marge seus habituals els darrers anys, com ara el cinema Aribau i El Molino, i incorpora els ja citats més la Filmoteca i la Biblioteca de Montbau, entre d’altres.

“El pressupost que aporta l’Ajuntament són 115.000 euros, tot i que la despesa és més gran i la resta l’aporten les editorials, a les quals els agraïm un any més la seva participació”, ha afegit Marcé.

Carlos Zanón, el primer que ha fet ha estar donar a conèixer el nou guanyador del premi a la trajectòria Pepe Carvalho, i no és altre que el noruec Jo Nesbo. “S’ho mereix sobradament, tant per la sèrie protagonitzada per Harry Hole com per les novel·les independents; a més, aquest premi va per ell i, també, com a homenatge a la literatura policíaca nòrdica, que ha donat molta vitalitat al gènere”. L’acte de lliurament tindrà lloc al Saló de Cent de l’Ajuntament dijous 8 de febrer a les 18h. Nesbo ja té una bona excusa per escalar per les nostres muntanyes, cosa que sol fer sempre que visita Barcelona.

Sobre el motiu d’haver triat el món dels espies com a pal de paller de l’edició, Zanón comenta que “a través del que pengem a les xarxes socials i dels seguiments dels nostres consums hem perdut una privacitat per la qual hauríem lluitat fa poques dècades”. “A més, les noves tecnologies han fet que tots puguem ser espiats i que tots puguem esdevenir espies de manera senzilla”, afegeix el comissari.

Totes les activitats estan batejades amb un títol de Graham Greene “mestre absolut del gènere”.

Pel que fa al trio de conceptes que fa anys que destaquen, aquesta any l’escriptor triat és el japonès Seicho Matsumoto, l’obra és L’espia que tornava del fred, de John Le Carré, i el personatge Lorna Guiu, creat per Maria Antònia Oliver el 1985 a Estudi en lila. “Guiu va ser la primera detectiu amb una mirada feminista, molts anys abans que Petra Delicado, per exemple. A més de la taula amb el personatge, hem organitzat una ruta, tot i que a Barcelona i no a Mallorca”, aclareix Zanón.

Del tema de l’espionatge hi haurà, entre d’altres, una taula sobre Pegasus i, també, un trivial popular, un cabaret en què Joan-Anton Baulenas ha adaptat peces de Boris Vian, una exposició sobre El joc negre a la Fuster, cinema a la Filmoteca, rutes, tallers...

D’autors hi participaran noms com ara Alicia Giménez Barlett, Andreu Martín, Eduardo Mendoza, Ala Parks, Kike Ferrari, Rosa Ribas, Toni Hill, Rosa Montero, Bernard Minier, Marc Pastor, Carles Porta, Chris Offut, Empar Fernández, Maribel Torres, Silvestre Vilaplana, Damià del Clot, Tuli Márquez, Xavier Aliaga, Aro Sáinz de la Maza, Anna Maria Villalonga, Àlex Martín Escribà...

Es pot consultar la graella d’actes a l’adreça: https://www.barcelona.cat/bcnegra/ca



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid