Llibres

LLETRES

Els manuscrits de Josep Pla a l’editorial Selecta, catalogats i digitalitzats

La Fundació Josep Pla ha completat la catalogació i digitalització dels manuscrits de Josep Pla a l’editorial Selecta, amb la qual l’escriptor va mantenir una estreta col·laboració entre els anys 1946 i 1962. El departament de Recerca i Universitats ha donat suport a la fundació en el procés de digitalitzar i catalogar els trenta lligalls i 19.224 pàgines de documentació corresponents a manuscrits i mecanoscrits, fruit de la intensa relació que l’autor va establir amb el seu editor, Josep M. Cruzet. La catalogació facilitarà les tasques de recerca i estudi sobre l’escriptor i sobre la literatura i la història catalana contemporània.

El departament de Recerca i Universitats apunta que el projecte farà possible la correspondència entre el manuscrit i el text publicat, possibilitant un acarament sistemàtic. Al mateix temps, posa a disposició del públic uns materials originals corresponents a un període crucial de la producció de Josep Pla, permetent així observar de primera mà els textos autògrafs del gran prosista de la literatura catalana del segle XX.

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, assegura que “afavorirà la recerca sobre l’obra de l’escriptor i sobre la literatura i la història catalana contemporània”. Els responsables del procés apunten que és l’embrió de futures iniciatives de recerca a través de l’estudi i explotació dels materials del fons; així com d’iniciatives editorials en forma de reedicions.

La catalogació ha permès identificar eventuals materials inèdits o particularitats dels volums susceptibles de ser investigades per especialistes, com per exemple el canvis menors detectats en volums com Els pagesos o Les hores, relatius a alguns capítols que no consten als volums publicats o canvis de títol. Un de rellevant és el de l’obra Nocturn de primavera, que originàriament es titulava Nocturn de maig. També han revelat la llengua original de l’autor, prèvia correcció de l’editorial, fet que testimonia aspectes lingüístics, lèxics i ortogràfics de la prosa original i particular de Pla.

Els materials catalogats són originals previs a la censura, amb la qual cosa la documentació cedida podrà aportar molta informació sobre l’obra i la forma com l’autor s’enfrontava al context de repressió imposada per la dictadura franquista. Destaca el conjunt format pels manuscrits i mecanoscrits originals de l’escriptor, de textos com Contraban, Les hores, Girona, un llibre de records, Cartes d’Itàlia, Nocturn de primavera, Pa i raïm, Les illes, Llagosta i pollastre o Week-end d’estiu a New York, que no s’havien pogut veure fins ara.

Els originals manuscrits d’aquestes obres es trobaven en mans dels descendents de l’editor Josep M. Cruzet i, a principis del 2023, es va gestionar la seva cessió a la Fundació Josep Pla amb l’objectiu que la comunitat de lectors i, especialment, personal investigador, puguin accedir al seu contingut.

El procés de catalogació ha comptat amb la col·laboració d’estudiants de grau de Llengua i literatura Catalanes de la Universitat de Girona (UdG) i professionals graduats, assessorats i supervisats per Xavier Pla, màxim especialista de l’obra de Pla, i Francesc Montero i Marta Vergés, responsables del Centre Documental de la Fundació Josep Pla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid