Patrimoni

cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

El director del Museu d’Història de Barcelona (Muhba), Joan Roca, és a punt de jubilar-se després de disset anys en el càrrec. El procés per escollir el successor ja s’ha posat en marxa, amb recels i temors en el sector un cop llegides les bases, que s’han publicat aquest dilluns. Com està sent habitual en les convocatòries per cobrir les direccions dels equipaments culturals, la persona que rellevarà Roca serà nomenada per lliure designació i no a través d’un concurs amb barem de mèrits.

En positiu, ha sorprès la rapidesa amb què el consistori barceloní ha activat el procediment, que culminarà l’1 de desembre, quan el nou director s’incorporarà al seu lloc de treball. La convocatòria i les bases van ser aprovades en comissió de govern el 4 d’abril i el calendari ha començat a córrer en aparèixer publicades, com dèiem aquest dilluns, a la Gaseta Municipal i al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Els aspirants tenen temps de presentar-se fins al pròxim 29 d’abril.

Qui s’hi pot presentar? El punt més calent d’aquest tipus de convocatòries és el que exigeix als candidats que han d’acreditar “una experiència mínima de tres anys en llocs de direcció o comandament en organitzacions públiques o privades”, sense precisar cap mena de relació amb l’àmbit dels museus, siguin funcionaris de qualsevol administració pública o no (en aquest segon cas, han de tenir estudis universitaris de grau superior). Són diversos els processos que s’han acabat impugnant per presumptes irregularitats, com ha passat amb els de les direccions del Museu del Disseny DHub i de l’àrea de Memòria, Història i Patrimoni de l’Institut Municipal de Cultura (Icub). En aquest segon cas, el Jutjat Contenciós Administratiu número 16 ja hi ha sentenciat en contra, però l’Ajuntament i l’afectat (l’experiència anterior del qual era haver estat responsable del servei d’acomodació del Teatre del Liceu) han presentat recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El món d’aquests concursos és enormement enrevessat i el principal neguit del sector és que “es disfressin de procediments nets per acabar fent els nomenaments a dit de tota la vida.” En el del Muhba, dels sis integrants de la comissió avaluadora només un prové de l’àmbit museístic. Són: Agustín Abelaira Dapena, titular de la Gerència d’Àrea de Recursos i Transformació Digital; Mercedes Torres Muñoz, titular de la Direcció de Serveis de Planificació Econòmica, Selecció i Promoció de la Gerència de Persones, Organització i Administració; Carles Vicente Guitart, director de Serveis del Museu Etnològic i Cultures del Món; i, com a suplents, Gloria Santamaria Pérez, directora de Serveis Generals i Recursos Municipals de la Gerència de Serveis Generals; Neus Chas Gallardo, titular de la Direcció d’Organització de la Gerència de Persones, Organització i Administració Electrònica; i Lluïsa Pedrosa Berlanga, directora de Recursos de l’Icub. Ells faran la llista de persones admeses i excloses (que es pot impugnar).

Per als projectes que presentin les persones admeses, “la comissió de valoració comptarà amb la participació d’una comissió assessora d’experts que li elevarà les seves conclusions per a l’avaluació final”, s’indica en les bases. De moment no s’han anunciat els noms d’aquests experts, que sempre estan en el punt de mira per si hi ha conflicte d’interessos amb els candidats (cosa que ben sovint també succeeix). El jurat que va escollir Joan Roca el 2007 estava format per Joaquim Albareda, Eduard Carbonell, Daniel Cid, Albert Garcia Espuche, Mary Nash i Josep Maria Salrach.

Un altre aspecte que genera controvèrsia és el nivell de coneixement del català que es demana als sol·licitants del càrrec. Han de ser “suficients”, es diu en les bases de la convocatòria del Muhba, que no posen cap pega a presentar la documentació en castellà. El director del Museu del Disseny va ser escollit sota aquestes condicions i la pobresa del seu català en un acte públic va fer enrogir els assistents.

El Muhba no és un museu convencional sinó una xarxa de dinou espais disseminats per tota la ciutat. El darrer en incorporar-se a la marca Muhba ha sigut el Born, que ha perdut així la seva autonomia, una decisió presa pel regidor Xavier Marcé que ha provocat rebombori. A finals de l’any passat, Marcé va cessar la directora Marta Marín-Dòmine i va encomanar a Roca un projecte d’encaix del jaciment del 1714 en el relat de les seus del Muhba. Marcé i Roca van exposar el seu pla pel Born a finals de febrer. En aquell acte, cap dels dos va fer referència a l’imminent relleu en la direcció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona
sant jordi

Per Sant Jordi es van vendre dos milions de llibres

Barcelona
circ

Les Nits de Circ inclouran cintes aèries a 8 metres del terra i forçuts de Mongòlia

roses
homenatge

Teresa Rovira i el centenari de la ‘Revista de Catalunya’

Barcelona