Música

MÚSICA

Edició de ‘transició’ del festival de Cambrils, amb Gossos i Andrea Motis

Quan només falta un any perquè el Festival Internacional de Música de Cambrils (FIMC) celebri el seu mig segle de vida, l’edició d’enguany estrena un nou format, més descentralitzat, i es planteja com l’inici d’una etapa de transició”. La renúncia del grup Clipper’s –que es va encarregar de les edicions de 2022 i 2023–, a fer-se càrrec del darrer any de contracte, ha precipitat aquest canvi de model i l’Ajuntament de Cambrils ha assumit l’organització d’aquest 49è festival, que tindrà lloc de l’1 al 10 d’agost. Hi ha destinat 230.000 euros però preveu tornar a licitar-lo a una empresa externa de cara a l’any vinent

El Parc del Pinaret deixarà de ser l’escenari únic i el consistori ha optat per descentralitzar els deu concerts programats enguany en sis espais de la ciutat. La direcció artística del FIMC, encarregada al programador local Isaac Albesa, ha plantejat un programa eclèctic que dona un pes important a les formacions liderades per dones, com és el cas d’Andrea Motis, Las Karamba, La Prenda Roja, Alice and the Wonders, Ángela Cervantes o La Prenda Roja, i també amb una presència important de l’autoria catalana o del mediterrani (Suasi, Barencia) o bé artistes amb un fort compromís social en la seva proposta artística com el cas de Rodrigo Cuevas.

L’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, posa en valor el fet que l’Ajuntament s’hagi pogut fer càrrec d’un certamen d’aquesta magnitud. El regidor de Cultura, Jordi Barberà, també tenia clar que “calia donar un tomb al festival i que el nou format ha arribat per quedar-se”: “Aquesta és una edició de transició, experimental, que mira els orígens i alhora el futur, i enceta una nova època cap a un festival més arrelat al territori i que té en compte els músics del territori i la necessària internacionalització, amb grups amb una transcendència que va més enllà de les nostres fronteres”, ha explicat aquest dimecres.

Entre la programació destaquen les actuacions de Gossos (9 d’agost), en l’únic concert a les comarques de Tarragona de la gira de comiat del grup del Bages que porta per títol A reviure; Rodrigo Cuevas (8 d’agost), amb la seva barreja de folklore asturià, electrònica i provocació que ha merescut el Premi Nacional de Músiques Actuals que atorga el Ministeri de Cultura; el nou projecte d’Andrea Motis (7 d’agost) Temblor, que suposarà el seu retorn a Cambrils una dècada després de la seva darrera actuació.

El flamenc també hi serà present amb La Prenda Roja (3 d’agost), grup liderat per un trio de dones, entre les quals destaca la tarragonina Cristina López. El petit format es traslladarà a la Torre del Llimó, en un escenari amb capacitat per a 180 persones amb dues actuacions: l’espectacle Ones i arenes, amb el duet format pel pianista cubà i la cantant eivissenca Pepe Rivero i Ángela Cervantes (4 d’agost) i l’espectacle de jazz i dansa contemporània Barencia (5 d’agost), un projecte amb músics de Florència que compta amb el pianista tarragoní Xavi Torres i la ballarina mexicana Karen Lugo.

Els ritmes llatins sonaran al parc del Pescador amb el concert de Las Karamba (6 d’agost), grup femení que visitarà Cambrils amb el seu nou disc Te lo digo cantando. Abans, a la plaça del Pòsit, la formació mallorquina de folk/rock Suasi (2 d’agost), oferirà dos passis de l’espectacle Suasi 360º.

El concert inaugural, que tindrà lloc el dia 1 d’agost, serà un esdeveniment popular i de caire gratuït i per això s’ha escollit com a escenari el Port de Cambrils, tot just al costat del Club Nàutic. Hi actuarà el grup Balkan Paradise Orchestra, una formació catalana formada íntegrament per dones que debutarà a Cambrils amb el seu nou disc Néctar. I el punt final del festival serà el dissabte 10 d’agost amb una festa de rock, soul i rythm’blues amb Los Mambo Jambo Arkestra, la banda liderada per Dani Nel·lo, i el grup de soul vintage Alice and the Wonders.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia