Cultura

Folk de vellut al Tradicionàrius

El cantant Miquel Gil i el pianista Manel Camp, dos monstres de la música del país, donaran aquesta nit el tret de sortida al 22è festival Tradicionàrius, un certamen que recupera el temps hivernal després de celebrar-se l'any passat per primavera, i que torna a apostar fort per la música d'arrel local i per portar el millor del lloc del món on conreen més bé això del folk, Irlanda. Seran 36 concerts fins al 3 d'abril. Ball i tradició, com la manera més festiva d'espolsar-se el fred.

Alguns temes propis i les cançons de Jaume Sisa, Leonard Cohen, Joan Manuel Serrat, Bob Dylan, Tom Waits, Ovidi Montllor i Astor Piazzola formen el repertori de Vellut, l'espectacle que han concebut Gil i Camp juntament amb la Factoria Mascaró. Tot, però, com va dir ahir el cantant valencià, ple d'una "oloreta mediterrània", que els servirà per crear "un ambient de vellut, de llums concretes, de cabaret, d'ambient dens". Serà segurament la proposta més transversal que oferirà el Tradicionàrius d'enguany i que en l'obertura d'aquesta nit tindrà una altra estrena, el Ball d'homenatge, que s'ha inventat Jaume Arnella.

"Hem constatat que moltes vegades hem trobat a faltar una representació com la que tenen al País Basc, i que allà en diuen aurresku, un ball cerimonial breu", explica Arnella. El músic ha ideat una música i una coreografia que es pot fer servir en enterraments, casaments o homenatges i que busca substituir parcialment El cant dels ocells, que va popularitzar Pau Casals. La música l'ha extreta del ball de gitanes de Sant Celoni, i la dansa es basa en els punts bàsics i la gestualitat d'arrel tradicional, "però amb un aire de modernitat". "Si no funciona, provarem una altra cosa", admet un punt resignat Arnella davant la magnitud de la comesa.

El Tradicionàrius no s'acaba aquí. Enguany s'estén més enllà del Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) de Gràcia i posarà dos concerts estel·lars a L'Auditori. Un dels més destacats és el de The Dubliners (11 de febrer), la banda irlandesa de folk més coneguda arreu. També tindrem a l'escenari de les Glòries At First Light & Jonh McSherry (13 de març), segurament els hereus, a nivell popular, dels Dubliners. Del nord enllà ens visitaran, alhora, l'occità Pèire Boissièra (6 de febrer), els gascons Verd e Blu (7 de febrer) i el duet ítalo-turc Andrea Piccioni i Murat Coskun (12 de febrer).

Del país, cal destacar la presentació de les Cançons republicanes de Biel Majoral (30 de gener), un homenatge a Xesco Boix (19 de març) i el concert pels 18 anys de la banda El Pont d'Arcalís (27 de març). En total es presentaran al CAT deu discos i deu espectacles, a banda de celebrar-s'hi sessions monogràfiques i concursos d'improvisacions en un hivern en què el Tradicionàrius recupera el ple rendiment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
CrÒnica

Ricky Gil i Biscuit, un bon treball d’arqueologia

dit o fet per dones

La pedra seca com una resistència

Música

In-Somni obre demà a Besalú, amb Bigott, una nova edició itinerant

besalú
música

El vidrerenc Àlex Pérez presentarà ‘Tot el que som’ al Festival Espurnes de Llagostera

vidreres
música

Sven Väth encapçalarà el cartell del festival electrònic Delirium

cassà de la selva
Cultura

Ivan Ivanji, escriptor serbi i supervivent d’Auschwitz

ART

El paper pioner d’Espais, en una exposició a Girona

Girona
Cultura

Personatges de tres obres de Guimerà a la façana de la Casa Mural del Vendrell

El Vendrell
figueres

Dibuixos del Dalí adolescent per commemorar els 120 anys del seu naixement

FIGUERES