cultura

Música per a un monòleg

Puyo reforça amb música l'estat d'ànim d'un professor immigrant al Quebec

Bashir Lazhar és un ésser humà vital. Es distancia dels arquetips: integristes radicals

La directora Magda Puyo va conèixer el text Bashir Lazhar d'Evelyne de la Chenelière en una lectura dramatitzada a l'Obrador de la Sala Beckett. La peça, li va interessar tant que es va decidir dur-la a escena. Puyo ha inclòs el músic Joan Alavedra que acompanya l'actor Pepo Blasco a l'escenari.

L'actor interpreta l'àrab que recorda la seva necessitat d'integrar-se com a professor en una escola del Quebec, i Alavedra posa el color musical per definir l'estat d'ànim del protagonista així com per ambientar els diferents temps i llocs que reviu l'esforçat professor. Aquest divendres (22h) s'estrena a la sala La Planeta i, posteriorment, farà temporada a la Sala Beckett de Barcelona (del 28 d'octubre al 21 de novembre).

L'autora parteix d'un personatge fictici però el nodreix de fets d'absoluta actualitat, com és el món de l'educació, la pèrdua violenta de la família en un país en conflicte o la immigració en la societat occidental. L'acció se situa en un espai abstracte, on es van presentant les diferents peces d'un trencaclosques que basteixen el passat tràgic d'aquest immigrant vital, que busca la manera de sobreviure a la seva tragèdia. Per això, tot i la duresa de la història que s'explica, es plantegen situacions còmiques. En l'obra no s'exposa el rebuig dels alumnes cap al mestre. Però sí que es pot llegir aquesta dificultat d'integració pels continus esforços del mestre per accedir a la normalitat.

Per Puyo, el mèrit del personatges és que retrata un ésser humà. Es distancia dels personatges que la premsa ha convertit en falsos arquetips: integristes religiosos capaços, fins i tot, de cometre un atemptat. No. Bashir Lazhar es presenta, segons la directora, com un ateu i un feminista i s'exclama “per què per ser àrab no haig de respectar les dones?”. La interpretació del personatge té un punt d'artificiós perquè l'obra es llegeix a partir de la paraula, però també de l'espai i del so: “M'agrada trobar el llenguatge que et proposa cada obra”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
crònica

Una sola música que tothom balla com vol

SANT JORDI A GIRONA

Tornar al centre perquè no canviï res

Girona

La festa amb tendència a l’alça

Barcelona
publicacions

Surt el número 12 de ‘Temperatura’, la ‘Revista per anar a cagar’

girona
crítica

Tensar els fils d’estendre

Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES