entre amics

Sense recepta mèdica

El còmic esdevé una gran eina per parlar de malalties com ara l'epilèpsia, l'Alzheimer i l'autisme

Ara mateix acaba de sortir al mercat el còmic Epiléptico. La ascensión del Gran Mal (Ediciones Sins Entido). No es tracta de cap novetat, sinó d'una reedició integral (per primer cop) d'aquesta obra de l'autor francès David B. que va ser editada en diferents volums. El títol original d'aquestes trameses s'ha convertit ara en el subtítol. El Gran Mal és una manera de referir-se a l'epilèpsia.

Una de les raons de fer més evident a la portada el contingut de l'obra –una autobiografia de l'autor que explica la seva infància en la qual va jugar un paper important el fet de tenir un germà epilèptic– pot ser comercial. Els còmics de caràcter biogràfic que parlen de malalties s'han convertit –sense buscar-ho– en els millors manuals d'autoajuda per aquells que tenen curiositat o fins i tot viuen de prop malalties com ara l'epilèpsia, l'Alzheimer i l'autisme.

Prou coneguda és l'obra de Miguel Gallardo Maria i jo amb la qual va guanyar el Premi Nacional de Còmic 2008 de la Generalitat. L'èxit d'aquesta obra ha obert un camí que ha fet apropar al còmic, per la via del guariment sense recepta, gent que vol saber de l'autisme i que de ben segur mai llegirà cap tractat mèdic. Aquesta obra ha coincidit en el temps, i també en el fet de publicar-se (l'edició castellana) en la mateixa editorial, amb Arrugas, un còmic de Paco Roca, guardonat com a millor obra en el passat Saló del Còmic de Barcelona i també Premio Nacional de Cómic (l'estatal). Roca tampoc ha tractat de fer cap manual de la malaltia de l'Alzheimer, però com en el cas de Gallardo ha aconseguit apropar el lector a un món d'imatges i sensacions. No són receptes per alleugerir el patiment dels familiars, sinó per mostrar l'òptica d'Emilio, el personatge que té la malaltia.

Gallardo i Roca fa mesos que fan «bolos», i presenten els seus llibres i parlant de malalties i tebeos. Aquest dissabte la seva gira pararà a Barcelona, al Reial Club Marítim de Barcelona on, dintre de l'Open Internacional Ciutat de Barcelona Sailability, que se celebra del 30 d'abril al 3 de maig, tenen lloc unes jornades per ajudar a accedir a la pràctica de la vela a les persones amb alguna situació de discapacitat.

A més d'un taller de dibuix, Gallardo i Roca explicaran el seu treball que ara està prenent forma d'un nou àlbum de còmic conjunt en què expliquen totes les anècdotes i tot allò que han après a les presentacions dels seus àlbums. Aquesta historieta a quatre mans portarà el títol de Diario itinerante. Emotional World Tour 2008, fet que demostra que l'humor pot ser present a l'hora de tractar temes dels quals sovint es parla amb un to dramàtic.

L'experiència explicada a Maria i jo (en català publicada a La Galera) serà també adaptada al cinema en un llargmetratge documental produït per Bausan Films per a Televisió Espanyola i dirigit per Félix Fernández de Castro.

Aquest rastre que deixa Gallardo en utilitzar el vessant creatiu per a la divulgació de temes relacionats amb la discapacitació té una altra pista amb el llibre Què li passa a aquest nen (RBA Serres) que va obtenir el premi de la crítica de la revista Serra d'Or el 2005, l'obra va ser creada conjuntament amb la terapeuta Àngels Ponce i és una mena de guia il·lustrada per a pares i mestres, però també per a nens als quals, per exemple, cal explicar que el seu germà té síndrome de Down.

Abans hi havia pares que prenien els tebeos de les mans dels seus fills pensant que així els ajudaven en la seva formació. Ara, passa a l'inrevés, són els pares els que van a la recerca d'uns dibuixets i una història viscuda per explicar aquelles malalties que al llarg de molt temps van ser un fosc territori tabú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS