cultura

Escenaris del Gironès

Setze ajuntaments participen en el cicle que organitzen el Consell Comarcal del Gironès i la Diputació, amb un programa que inclou una seixantena d'espectacles

L'organització preveu que el 2011 superaran els 8.000 espectadors de l'any passat

Per setè any consecutiu, el Consell Comarcal del Gironès i la Diputació de Girona posen la meitat del caixet (120.000 euros), i els ajuntaments l'altra meitat. Aquesta és la fórmula que regeix el cicle Escenaris, que permet als ajuntaments del Gironès contractar espectacles que, molt possiblement, estarien fora del seu abast. Hi ha ajuntaments que no disposen de programador dels seus espais, de manera que el Consell, a través de la productora La Troca, els assessora sobre el tipus d'espectacles més adients, en funció, sobretot, de l'espai que tinguin i del públic. Hi ha ajuntaments que disposen de les dues coses; per exemple Bescanó o Celrà, que són molt actius, tenen una bona programació i ho aprofiten per presentar les seves propostes per tal d'incloure-les en el cicle. Llavors és qüestió de coordinar calendaris. Hi ha ajuntaments que no tenen ni una cosa ni l'altra, com també n'hi ha que tenen un teatre nou i que no sembla que en treguin gaire rendiment, i ni tan sols han aprofitat els avantatges que els ofereix aquest cicle. En total són setze, més de la meitat dels de la comarca, els ajuntaments que aquest any donen suport a la proposta, els mateixos que en l'edició anterior: Bescanó, Bordils, Cassà de la Selva, Celrà, Llagostera, Flaçà, Fornells de la Selva, Girona, Madremanya, Quart, Salt, Sant Gregori, Sant Julià de Ramis, Sant Jordi Desvalls, Sant Martí Vell, Sarrià de Ter i Vilablareix.

La programació es divideix per gèneres o tipus de públic al qual s'adreça. Així, hi ha Escenaris Grans, Cafè-Teatre, Petits, Màgics, De Circ, Mòbils i Amateurs. També, és clar, hi té incidència el catàleg de Cultura en Gira, de manera que hi ha la inevitable Coses que dèiem ahir, dirigida per Julio Manrique (Bescanó), o Primer amor (Celrà). Pel que fa a implicació dels ajuntaments, destaquen el de Bescanó, que inclou en el cartell fins a deu espectacles de la seva programació, entre els quals hi ha Chocolat (Divinas), Tot (Mentidera), No som res (Dosics), Rúa a aire (El Retrete de Dorian Gray), La casa sota la sorra (Egos), Asufre (Dei Furbi) o Petits crims conjugals (Bitò). També hi participa notablement Celrà, que portarà a l'Ateneu Flirt! (Guillem Albà), Primer amor (Bitò) o Tot, entre altres. Llagostera i Fornells de la Selva també porten un gran nombre d'espectacles al Casino Llagosterenc i La Sitja, respectivament, mentre que Sarrià de Ter hi ha inclòs el cicle de Cafè-Teatre Les Nits del Coro, en què es fan actuacions de gèneres diversos –contes, màgia, monòlegs–, coordinat per l'Associació Gironina de Teatre (AGT).

La presència de companyies gironines és notable. El karma de Romeu i Julieta, de D. Puckxinel·lis, amb la direcció de Janot Carbonell (Llagostera i Fornells); Zirocco, de Marcel Tomàs, de la companyia Cascai (Sant Jordi Desvalls, Vilablareix i Madremanya); Tot; No som res; Con cierto teatro, de Javier Gras i Andrea Zayas (Sant Martí Vell), o Primaris, de la companyia La Soga, dirigida per Carles Mallol (Llagostera), per esmentar-ne alguns. Aquest any, a més, es continuen fent passos endavant en la programació de dansa –hi ha tres espectacles previstos–, una disciplina difícil per atraure el públic i els programadors, que cal que s'arrisquin una mica més.

El volum de funcions programades és superior al de l'any passat, ja que se n'ofereixen 67, 24 més que en la darrera edició. Això fa pensar als organitzadors que se superaran els 8.000 espectadors que van aprofitar l'Escenaris de l'any passat, i els porta a afirmar que ja és un cicle consolidat, ja que des del 2007, amb 2.500 espectadors, el nombre s'ha incrementat molt. Aquesta és l'opinió del vicepresident del Consell Comarcal, Quim Cufí, i de la consellera de Cultura, Eugènia Comas. La inauguració del cicle, com és habitual, serà doble. Avui (12 h), al carrer, al Pont de Pedra de Girona, la Cia. Gog i Magog presentarà Pàl·lid, un espectacle de carrer per a tots els públics, mentre que el 28 de gener, a Salt (21 h), la sala s'inaugurarà amb l'obra La majoria de suïcidis són en diumenge. La programació sencera es pot trobar a www.escenaris.cat.

LA XIFRA

67
funcions.
Són les que estan programades en el cicle Escenaris, en què hi ha implicats fins a setze ajuntaments.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen