cultura

Les línies fortificades del Front de l'Ebre

Una de les últimes actuacions del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (Comebe) ha estat la museïtzació d'una part de les dues línies fortificades que van formar part dels escenaris d'aquesta batalla, una de les més cruentes de la Guerra Civil. La primera és l'anomenada línia fortificada dels Algars que la Generalitat republicana va ordenar construir al 1937 preveient la caiguda del Front d'Aragó. L'objectiu era protegir el territori català d'una possible invasió franquista, però pràcticament no es va utilitzar mai. Fa quatre mesos el Comebe va senyalitzar i museïtzar dos trams d'aquesta línia situats al Fort d'en Blairo, dins el terme municipal de Batea, però molt prop de la Pobla de Massaluca. Inclou diversos metres de galeries d'artilleria. L'altre espai són les Puntes de Milet, a Caseres, on, a banda de galeries d'artilleria hi ha un observatori, un refugi i una bassa per recollir aigua.

L'altra línia fortificada és la de la Fatarella, recuperada per l'associació cultural Lo Riu l'any 2005. Es va construir durant la Batalla de l'Ebre amb l'objectiu de garantir la retirada dels republicans. L'associació Lo Riu fa visites guiades a un tram d'aquesta línia que va d'Ascó a la serra de la Fatarella i Riba-roja i té uns 33 quilòmetres de longitud. Lligat a aquesta línia el Comebe ha recuperat i museïtzat recentment un campament del XV Cos de l'Exèrcit de l'Ebre, on es calcula que van viure del juliol al novembre del 1938 uns 5.000 soldats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen