Cultura

Més pendents del temps

La possibilitat que plogui preocupa més als llibreters del Maresme pel que fa a les vendes que no pas la Setmana Santa

Tot i que enguany Sant Jordi cau en Setmana Santa, el cert és que els llibreters estaran més pendents del temps. I és que, segons la llibreria Robafaves, de Mataró, el volum de vendes d'enguany dependrà més de si la pluja fa acte de presència que no pas dels dies de pont que comporta el fet que la diada caigui en Setmana Santa.

“Si el temps s'aguanta podem igualar les vendes de llibres de l'any passat”, va afirmar Lourdes Mora, responsable de compres de la llibrera Robafaves. Mora va assenyalar: “de moment, les compres van com un Sant Jordi normal perquè els dies previs ha vingut molta gent”. Tot i això, la llibretera va admetre que “no va bé que la diada caigui en Setmana Santa perquè, per exemple, deixen de venir-hi les escoles”. Mora, però, també va considerar que “hi ha molta gent de comarques que, aprofitant el pont, comprarà el llibre aquí”. Amb aquestes variables a la mà, la llibretera espera poder mantenir el mateix nivell de vendes de l'any passat, en què es va arribar a les 180.000 unitats venudes aproximadament.

Els més venuts

A falta de fer balanç pròpiament de Sant Jordi, des de Robafaves ja es van donar els primers resultats dels llibres més venuts aquests dies.

En primer lloc destaca la novel·la de ficció Si tu em dius vine ho deixo tot... però digue'm vine (Rosa dels Vents), d'Albert Espinosa. L'autor és guionista de la popular sèrie de TV3 Polseres Vermelles. En segon lloc es troba Indigneu-vos, del francès Stephane Hessel (Destino). Aquest és un relat en què es fa un crit a la gent perquè es rebel·li i lluiti contra les injustícies. Finalment, en el tercer lloc del rànquing hi apareix 1Q84 (Empúries), del japonès Haruki Murakami, que ambienta aquesta novel·la un xic surrealista al Japó, amb la història de dos individus. Hi ha la circumstància que Murakami, a més de gaudir d'un gran prestigi al seu país d'origen, és un autor que ven molt a Catalunya.

En clau comarcal

Sant Jordi també és una diada prolífica pel que fa als autors o a les temàtiques d'àmbit local o comarcal, i el Maresme no n'és cap excepció. De la gran quantitat de títols per triar i remenar que hi ha aquests dies a les llibreries en sobresurten uns quants.

El primer és la novel·la Habitacions tancades (Planeta), de la mataronina Care Santos, que està ambientada en la Barcelona modernista. També cal destacar Elisabeth Eidenbenz, més enllà de la maternitat d'Elna (Ara Llibres), escrit per la incombustible Assumpta Montellà, que fa un repàs de la biografia d'aquesta suïssa que va tirar endavant una institució humanitària situada al Rosselló dedicada a ajudar dones, sobretot exiliades provinents de la Guerra Civil.

L'artista mataroní Martí Anson –guanyador, entre d'altres, d'una edició del cartell de les Santes– publica Joaquim Anson. En el llibre es fa un recorregut pels dissenys de mobles –molts d'aquests personalitzats per la butxaca de cadascú– que Joaquim Anson, pare de l'autor, va fer al llarg dels anys. Sota el títol d'Una terra solitària (Empúries), la mataronina Bel Olid també llança al mercat aquest relat de ficció que li va permetre guanyar el premi Documenta del 2010.

La dolçor de Les postres de l'Àvia Remei (Cossetània Edicions), de Remei Ribas, o la cultura oral del Montnegre, de la mà de Daniel Rangil a Piles i suties, també es situen amb força dins dels llibres comarcals de referència d'aquest Sant Jordi.

LA FRASE

Si el temps s'aguanta podem igualar les vendes de l'any passat perquè molta gent ja ha comprat el llibre
Lourdes Mora
responsable de compres de la llibreria Robafaves de mataró

Altres activitats festives omplen els carrers

Sant Jordi són parades de llibres i roses, però també moltes altres activitats festives per sortir al carrer. A Mataró fa anys que els membres de la Colla del Drac han inventat la Fogonada, un espectacle de foc que té lloc pels carrers més cèntrics i que arriba a la plaça de l'Ajuntament. En acabar aquest any s'hi afegirà el concert del grup de música tradicional La Coixinera. La capital del Maresme també aprofita la diada, si el temps ho permet, per fer sortir els gegants de les colles de la ciutat acompanyats per la Família Robafaves. És la primera sortida de l'any, com passa amb l'actuació dels capgrossos, que obre la temporada i que aquest Sant Jordi dependrà dels efectius que no estiguin de vacances per poder aixecar castells de més alçada. Altres municipis, com ara Argentona, aprofitaran la festa per fer mostres d'entitats i cercaviles amb gegants. La representació de la llegenda de Sant Jordi serà un dels actes més destacats a Vilassar de Mar, on els partidaris del cavaller sortiran de l'ajuntament i els del Drac, de davant de l'escola Vaixell de Burriac. A Premià de Mar tindrà lloc el 38è aplec de la sardana. Els botiguers del mercat municipal del Masnou i de Calella han organitzat la visita de Sant Jordi a les parades. Diumenge, a la plaça Santa Anna de Mataró, es farà el llibre gegant amb la col·laboració d'il·lustradors de la ciutat, i a Arenys de Mar, la visita comentada sobre Ferran de Pol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA