cultura

un. sisplau

moment

Vacances accidentades

Una impactant escena obre Pequeñas mentiras sin importancia, producció francesa dirigida per Guillaume Canet que va inaugurar fa un mes el D'A-Festival de Cinema d'Autor de Barcelona, i demà s'estrena comercialment als nostres cinemes. Un home està de festa en una discoteca parisenca, voltant amunt i avall, saludant coneguts i petonejant noies, sota els efectes evidents de l'alcohol i –amb tota probabilitat– d'altres substàncies. Surt a fora, agafa un escúter, comença a circular pels carrers i, de cop i volta, acaba sota les rodes d'un camió que irromp a tota velocitat per un carreró. L'escena està tota rodada en un únic pla seqüència, amb la càmera a la mà, una opció narrativa que accentua, primer, l'efecte d'anar col·locat del protagonista i, després, el realisme de l'accident: sense canviar de pla, la càmera puja en una moto, com al Tour de França, i segueix el protagonista de prop fins a l'accident.

Més enllà dels aspectes formals, aquesta escena és cabdal en la trama de Pequeñas mentiras sin importancia. Ludo, l'accidentat, interpretat per Jean Dujardin (millor actor a Canes fa pocs dies per The artist), havia d'anar amb els amics a passar les vacances d'estiu a la costa. Ells acaben marxant, tot i que és a l'UCI, però les conseqüències de l'accident, la falta de comunicació i una sèrie de petites mentides i malentesos posaran a prova la seva amistat.

Intèrpret de films com La platja, Vidocq o Jeux d'enfants, Guillaume Canet ha fet una carrera en paral·lel com a director que li ha valgut més premis que la d'actor. Pequeñas mentiras... neix d'una malaltia i una depressió que va tenir després de dirigir No ho diguis a ningú. “Em vaig adonar –escriu el director– de fins a quin punt m'havia estat mentint a mi mateix, de com m'havia refugiat en el treball per no reflexionar”. La pel·lícula tracta d'això, de “les mentides que ens expliquem a nosaltres mateixos i, de rebot, als altres; de tot això que dissimulem amb petites mentides sense importància”. També fa una anàlisi incisiva de la dinàmica del grup d'amics: “Sempre existeix aquesta por de crear malestar si abordem certs temes delicats, i no diem res... Però això també crea malestar!”. En aquest sentit, hi ha un altre moment estel·lar: quan la tensió esclata i el vell amic del poble on estiuegen els retreu, un per un, les petites grans mentides que omplen la seva vida quotidiana. Cinc milions i mig de francesos han entès perfectament aquesta escena, i el conjunt d'una pel·lícula que és molt local, però que al mateix temps planteja temes perfectament universals.

Pequeñas mentiras sin importancia Director: Guillaume Canet Intèrprets: François Cluzot, Marion Cotillard, Benoît Magimel Gènere: comèdia / drama França, 2010 Estrena en sales: divendres, 27 de maig


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pequeñas mentiras sin importancia

«Pequeñas mentiras sin importancia»

Gènere: Comèdia dramàtica
Direcció: Guillaume Canet.
Intèrprets: François Cluzet, Marion Cotillard.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona